12 pojmova koje je bitno znati prije kupovine motorne pile

 1. Lanac
  Lanac je naravno jedan od najvažnijih dijelova pile, dio koji se okreće oko vodilice da bi rezao drvo. Lanac je napravljen od nekoliko oštrih čeličnih reznih zubi i mora se redovno oštriti da bi se osigurao pravilan rad (najbolje je lanac odnijeti u servis na brušenje). Dimenzije lanca su najčešće 3/8 “ i .325 “, a debljine 1.1,1.3,1.5 i 1.6 mm.
 2. Filter zraka
  Filter zraka sprječava ulazak nečistoća, prašine i ostalih sitnih  dijelova u rasplinjač, što može negativno djelovati na motor i oslabiti njen rad. Redovito čistite ili zamijenite filter zraka da bi osigurali optimalan rad i spriječili skupe popravke u budućnosti.
 3. Vodilica
  Vodilica ili mač je metalni dio pile oko kojeg se lanac vrti da bi prodirao u drvo. Vodilice su uglavnom duljine od 30-50 cm, s tim da postoje i kraće za specijalne namjene, kao što je arboristika. Kod odabira pile važno je znati čemu će vam ona služiti. Tako je za orezivanje i radove u okućnici dovoljna vodilica od 30-35 cm, dok je za rušenje stabala potrebna vodilica od barem 40 cm. Važno je znati da nije moguće staviti veliku  vodilicu na slabi stroj i očekivati da će se time postići dobri rezultati.  Za veliku vodilicu je potrebna snažna pila.
 4. Antivibracijski sustav
  Antivibracijski sustav je napravljen da smanjuje vibracije u radu motorne pile, povećavajući udobnost korištenja i smanjujući rizik ozljede pri učestalnom korišenju. Antivibracijski sustav je napravljen korištenjem metalnih opruga i gumenih ležajeva, koji ublažavaju trešnju.
 5. Rasplinjač
  Rasplinjač služi pravilnom miješanju zraka i goriva da bi pila odlično funkcionirala. Problem sa rasplinjačem mogu prouzročiti dimljenje, otežani rad i prestanak rada motora. Ukoliko imate problema sa rasplinjačem morat ćete ga reparirati ili zamijeniti.
 6. Pila sa stražnjom ručkom
  Ovo je najčešća vrsta pile koja ima dvije ručke – jednu s sprednje i jednu sa stražnje strane stroja. Ove ručke su razmaknute za bolje držanje kod rezanja. Ukoliko vam treba lagana pila za rad na visinama, trebali bi koristiti pilu sa gornjom ručkom .
 7. Pila sa gornjom ručkom
  Ova pila namijenjena je radu na visinama gdje bi bilo teško upravljati pilom sa stražnjom ručkom- Obično je koriste arboristi i ostali koji rade na drveću veće visine.
 8. Centrifugalna spojka
  Kako se povećava broj okretaja motora kroz reakciju na stiskanje ručke gasa, centrifugalna spojka se uključuje da bi se lanac okretao oko vodilice. Ona također sprječava lanac od  kretanja kada je pila na leru. To sprječava ozljede kada korisnik aktivno ne koristi pilu.
 9. Kočnica lanca
  Kočnica lanca je važna sigurnosna značajka koja automatski sprječava lanac od okretanja ako se dogodi nagli povratni trzaj kod korištenja. Ona se može i ručno uključiti u izvanrednim situacijama ili kao sigurnosna mjera između rezova .
 10. Filter goriva
  Filter goriva sprječava nečistoće koje mogu ući s gorivom od dolaska do rasplinjača. Čist filter goriva je važan kod sprječavanja raznih prljavština od začepljavanja rasplinjača.
 11. Povratni udar
  Kada vaš lanac udari u vrlo tvrd predmet ili se uhvati za ono što režete može doći do povratnog udara. Povratni udar je opasan jer pila poleti prema korisniku. S obzirom da se povratni udar ne može uvijek predvidjeti važno je koristiti pilu sa kočnicom lanca i sigurnosnu odjeću.
 12. Svjećica
  Svjećica daje iskru koja zapaljuje mješavinu zraka i goriva. Treba se zamijeniti svakih 100 sati korištenja.

12 pojmova koje je bitno znati prije kupovine motorne pile

Posjetite Eurovrt -  najveću trgovinu kosilica, motornih pila, vrtnih strojeva i ostale vrtne opreme !

Nalazimo se u Zagrebu, a sve proizvode možete kupiti i preko web trgovine. Točnu lokaciju pogledajte ovdje

Zašto eurovrt
Trgovina Najveća trgovina
vrtnih strojeva u RH
Servis Nudimo servis
za sve strojeve koje
prodajemo
Prodavači Stručni prodavači
s osobnim pristupom kupcu
Cijena Najširi izbor načina plaćanja
uz odlične cijene