Kalendar agronomskih radova u travnju

travnjak u travnju

 

VOĆNJAK

Nakon završetka svih proljetnih radova u voćnjacima zemljište se površinski obrađuje i gnoji stajskim, tj. organskim gnojivom ako je portebno. Obavlja se proljetna zaštita I provodi zaštita voćaka od kasnih mrazeva. Orezuju se kupine i maline.

Obavlja se cijepljenje voćaka. Savjet agronoma : U Eurovrtu možete pronaći Kuker nož za cijepljenje koji olakšava rad  .
Obavlja se gnojidba voćaka:

  • Mladih voćaka:GNOJIVO NPK 15-15-15 100-120g/stablu, UREA 30-50g/stablu, KAN 50-70g/stablu.
  • Kod voćaka u rodu se kolićina povećava.

Gnojiva se dodaju u zonu oko stabla, u zoni ruba krošnje.

Još je vrijeme za sadnju mladih voćaka, koje je potrebno dobro zalijati prilikom sadnje.

 

VINOGRAD

Rezidba i vezivanje loze se privode kraju. Provesti zaštito protiv crne pjegavosti i grinja. Pratiti pojavu vinogradarskih pipa.
Prihrana dušićnim gnojivom, UREA, 6-9g/m²

PODRUM

Pretakanjem vina u manje bačve i dolijevanjem se vino čuva od zraka kako ne bi došlo do neželjenih procesa tipa octikavosti i raznih lomova. Kušanjem redovito kontrolirati kakvoću vina te čistiti podruma.

CVIJEĆE

Za sve ljetne cvjetnice koje želite vidjeti u svom vrtu krajnje je vrijeme da nabavite već sada i što prije ih posadite ili posijete. Isto tako, ukoliko niste skinuli ocvat od prošle godine sada je zaista krajnje vrijeme. Primjerice oleander (Nerium oleander) ili hortenzije (Hydrangea macrophylla) možete ih još uvijek orezati. Hortenzije tako da ih, u pravilu, porežete do razine tla ili na 3-5cm, no kako je ova godina nešto toplija možete samo skinuti ocvat kako bi ste i ove godine što duže uživali u cvatu. Oleanderu samo skinite ocvat da lakše podnese ljeto.

Pelargonije (Pelargonium zonale) možete naći u svim trgovinama ili cvjećarnama i to najčešće u crvenoj boji, roza ili ružičasti te bijeli, a ako želite ukrasiti ograde vaših terasa ili prozore obavezno potražite pelargonije. Zasadite ih u duguljaste žardinjere kupite i dodatne nosače za prozore ili ograde i pustite ih da vise.

POVRĆE

Vrijeme je sadnje rajčica, paprika, salate i brokula. Kako bi uvijek imali pri ruci svježe začine u kuhinji, možete posijati mrkvu, peršin, bosiljak i druge na prozorskoj dasci, a u vrtu negdje uz rub, špinat, salatu, poriluk, ciklu, cvjetaču, radič...

Održavajte tlo vlažnim i odstranjujte korov, najbolje ručno, plijevljenjem. Ako je potrebno, razrijedite mlade sadnice.

ZAŠTITA BILJA OD NAMETNIKA

Kako bi uvijek imali zdrave biljke bez uporabe kemijskih preparata za zaštitu trebalo bi pokušati sa razmrvljenim suhim listovima duhana u 7dl vode. Pustiti da odstoji nekoliko sati, otopinu procijediti i njome poprskati bilje napadnuto nametnicima. Možete iskoristiti i duhan iz cigareta. Postupak ponavljati nekoliko dana. Ukoliko nakon dva-tri dana primjetite pozitivne promjene, nastavite još nekoliko dana i u velikoj većini slučajeva nametnici se neće vratiti. Samo budite uporni.

PROLJETNI RADOVI NA VAŠIM TRAVNJACIMA

Učestalost košnji od travnja se povećava. Ukoliko nema oborina može se početi i sa navodnjavanjem. U travnju je dobro nadosijati ogoljele dijelove travnjaka i izvršiti prvu prihranu (sredstvima sa većim udjelom dušika u odnosu na fosfor i kalij).

Početkom proljeća mnogi travnjaci ne izgledaju baš najljepše. Naime, zelena boja ustupila je mjesto sivoj, a na samom travnjaku vidljivi su učinci zime. Veliki broj tzv. «ćelavih mjesta» i ostaci različitog drveća lišća česta su slika na većini travnjaka početkom proljeća.

Svi mi volimo vidjeti pravi zeleni travnjak jer to u nama stvara ugodan osjećaj, odnosno, daje nam određenu dozu smirenosti i zadovoljstva. Međutim, jeste li se ikada zapitali koliko je potrebno truda i zalaganja da bi dobili “savršeni” travnati pokrivač. Dakle, dolaskom toplijih dana slijedi generalno čišćenje travnjaka od nakupina otpalog lišća, polomljenih grančica s okolnih drveća kao i ostalih nečistoća koje nošene vjetrom završe na našim zelenim površinama. Ali, to je tek prvi korak jer slijedi prva proljetna prihrana te kosidba travnjaka koja će našem travnjaku vratiti njegov pravi sjaj.

PRIHRANJIVANJE I KOSIDBA TRAVNJAKA

Prvo, proljetno, prihranjivanje obavlja se početkom proljeća, primjenom namjenskih gnojiva za travnjake. Gnojiti treba više puta od konca ožujka do srpnja i u tu svrhu je najbolje koristiti specijalna gnojiva za travnjake.

Jedno takvo gnojivo je Flortis Gnojivo za travnjake. Navedeno gnojivo u svom sastavu, osim osnovnih elemenata, ima i mikroelemente nužne za pravilan razvitak trava. Osim toga, danas na tržištu možete pronaći i ŽELJEZNI SULFAT namijenjen za otklanjanje kloroze na travnjacima.

KLOROZA ILI ŽUĆENJE

Kloroza ili žućenje trave nastaje kao posljedica nedostatka željeza i potpuno se može ukloniti jedino dodatkom ovog elementa u vidu sulfata čime trava dobiva prirodno “modru” boju. Preporuča se primjena ovog proizvoda u dva navrata s razmakom od 15 dana. Prvu kosidbu trebamo obaviti na visinu od 6-7 cm s tim da pokošenu travu odstranimo s travnjaka jer u protivnom može doći do nastanka tzv. ćelavih mjesta. U pravilu, tijekom proljeća trava se kosi dva puta tjedno s tim da je nužno izbjegavati prenisku kosidbu koja bitnije umanjuje korijenovu i lisnatu masu trava. Međutim, treba znati i kositi jer se kosilica ne smije pomicati naprijed-natrag već se gura u smjeru kosidbe. Svaka sljedeća kosidba mora biti pod pravim kutem prema prethodnoj.

uređen travnjak u travnju

A ŠTO S KOROVIMA U TRAVNJAKU

Često se dešava da vjetar nanese sjeme neke druge biljke koja remeti jedinstvo i finoću travnatog tepiha. Razumljivo da takve biljke treba odmah uništiti. Na manjim površinama je to lako, jer postoje posebne alatke za čupanje korova (Gardena odstranjivači korova). Međutim, ukoliko se korov jako raširio unutar travnjaka tada smo primorani primjeniti herbicide za uništavanje širokolisnih korova, koji ne štete travama tankih vlati. Za ovu prigodu mogu se koristiti herbicidi koji se inače rabe za uništavanje širokolisnih korova u strnim žitima. Ali, oprez! Prije njihove primjene svakako se posavjetujte sa stručnim licima iz ove djelatnsti. Danas na tržištu možete pronaći i namjenske herbicide za otklanjanje korova u zelenim površinama (sportski i golf tereni, parkovi i sl.). Pakiranja su prilagođena manjim površinama i djelotvornost im je provjerena, zbog čega im treba dati prednost u korištenju.

DOSIJAVANJE TRAVNJAKA

Ljubitelji travnjaka su često u zabludi jer misle da je jednokratno razbacivanje sjemena trave dostatno za stvaranje engleskog travnjaka. Ali, zbog naše relativno “surove” klime dio sjemena ne uspije normalno napredovati uslijed čega se javljaju prazna mjesta ili mjesta bez trava. Ta tzv. ćelava mjesta se moraju dosijavati i to tako što po njima razbacamo odgovarajuću količinu sjemena koje zasipamo tresetom za travu u sloju od 0,5-1 cm i redovito zalijevamo.

Srećom, danas imamo i namjenske travne smjese za dosijavanje čije je sjeme obloženo zemljom i hranjivom. Na taj način sjeme sto posto niče i zahvaljujući dostupnom hranjivu brzo raste i popunjava prazna mjesta. Na taj način za kratko vrijeme dobit ćemo travnjak kakav smo oduvijek i željeli. Savjet agronoma : U Eurovrtu pronađite kvalitetne travne smjese koje će vam trajati i dati novi sjaj travnjaku  .

PRIHRANA TRAVNJAKA

Važnijih mjera održavanja travnjaka svakako je i redovita prihrana travnjaka jer čestom košnjom travnjaka smanjuje se fotosinteza biljaka kojom se biljke inače opskrbljuju potrebnim hranjivima. Taj nedostatak ishrane travnjaka nadoknađujemo prihranom organskim ili mineralnim gnojivima.

Preporuka je da se prihrana obavlja mineralnim gnojivima i to 2-3 puta godišnje, sa 10-20 g/m2. Tako se npr. prije početka vegetacije, zavisno o stanju usjeva i tla dodaje dušično gnojivo da bi se potakao razvoj zelene mase. Dušik se dodaje da stimulira rast u kritičnom razdoblju, npr. ako je u jesen travnjak sijan u teškim uvjetima (zbijeno tlo, loša kvaliteta tla i sjetve). Prije kraja vegetacije (prije zime) travu treba pripremiti pa se dodaje kalijevo gnojivo čijom primjenom se postiže otpornost trave na hladnoću i mraz. Prije same zime ne dodajemo dušično gnojivo da ne bi potakli pretjerani rast zelene mase.

Prva prihrana se preporučuje od sredine veljače do početka ožujka, a druga od početka druge dekade ožujka pa do defolijacije travnjaka. Na godinu ukupno utrošite 45-90 g/m2 gnojiva. Prihranu vršite za oblačnog vremena, ujutro ili navečer, prije kiše ili zalijevanja, utrošivši 5-10 l/m2 vode. Nikako ne smijemo vršiti prihranu za vrijeme jakih vrućina i po vjetrovitom vremenu.

KOŠNJA TRAVNJAKA

Ovisno o tipu travnjaka ovisit će i intenzitet košnje. Kositi možemo vrlo rijetko (do 2 puta godišnje) ili vrlo često (1-2 puta tjedno) što ovisi o tipu travnjaka.

Tako se travnjaci koji su na kosinama i polu prirodni travnjaci kose vrlo rijetko, 1-2 puta godišnje. Uporabni travnjaci kao javno zelenilo, travnate površine stambenog naselja i kućni vrt kose se 1-2 puta mjesečno, a ukrasni i sportski travnjaci kose se 1-2 puta tjedno.

Nakon sjetve travnjaka prvu košnju obavit ćemo nakon 2 mjeseca tj. kada trava naraste na visinu od 6 – 8 cm. Kod prve košnje izuzetno je važno da alati za košnju budu vrlo oštri kako ne bi čupali mladu travu. Treba paziti da se trava ne reže prenisko jer će se teže obnoviti, a ljeti će stradati od suše. Trava najbrže raste u periodu od travnja do lipnja te s nešto jačim intenzitetom u kolovozu te je to i najučestaliji period košnje. S rujnom opada intenzitet rasta trave.

U proljeće i rano ljeto kosite jednom na tjedan, a ljeti i u jesen rjeđe. Posljednju košnju obavite što kasnije, početkom studenoga da trava ne ostane previsoka, jer bi pod dugotrajnim pokrivačem mogla istrunuti.

ČIME KOSITI

Postoji cijeli niz alata za košnju, a od veličine travnjaka i vašeg interesa i znanja ovisit će i čime ćete kositi. Danas su nam danas po svemu najpristupačniji trimeri (motorni ili na struju) ali oni nisu pogodni za mlade travnjake (čupaju travu) niti za velike travnjake. Motorne kosilice su idealnije riješenje, a obzirom na veliki broj modela možete pronaći neku koja vam odgovara i po cijeni i po kvaliteti. Savjet servisera : U Eurovrtu možete pronaći najveći izbor motornih kosilica za svaki cjenovni rang. Dođite i dopustite nam da vam pomognemo u pronalasku vaše kosilice.

VALJANJE TRAVNJAKA

Valjanje tla se vrši nakon planiranja tla i nakon sjetve i kad trava naraste oko 2mm kako bi učvrstili mladu travu koja je izašla klijanjem. Nakon sjetve koriste se lagani valjci da bi pritisnuli sjeme uz zemlju i tako uspostavili kapilaritet sjemena sa tlom da bi ono dobilo potrebnu vlagu za klijanje.

U proljeće se preporuča povaljati travnjak zbog mraza koji je izdignuo tlo pri čemu se korjenje trave odvaja od tla i kida, a što uzrokuje propadanje trave. Nakon što se travnjak povalja, uspostavi se kontakt između tla i trave te ova može nesmetano rasti. kada je travnjak mokar izbjegavajte valjanje.

 

PROZRAČIVANJE TRAVNJAKA

Prozračivanje travnjaka provodi se strojevima za aerifikaciju i to prije gnojidbe ili navodnjavanja da bi se uravnotežili učinci gaženja i valjanja travnjaka. Na većim površinama (sportski tereni, golf igrališta) aerifikacija se provodi sa posebnim valjcima sa šiljcima koji prozračuju tlo na dubini od 2-3 cm, a na manjim površinama kao što je kućni travnjak prozračivanje se može postići primjenom specijalnih cipela sa šiljcima, strojevima za prozračivanje tratine s rotirajućim zupcima ili vilama. Prozračivanje je dobro provoditi u proljeće i jesen.

Tijekom vegetacijskog perioda na travnjaku se pojavljuje sloj odumrle trave koja se nije u cjelosti razgradila i koja štetno djeluje na rast trave. Ovaj sloj koji se još naziva i filc, stvara povoljne uvjete za razvoj bolesti i štetnika. Stoga je na početku vegetacije nužno provesti vertikalno zasijecanje travnjaka posebnim strojevima (ako je veliki travnjak) ili ručnim alatom nalik na grablje s noževima (ako je manji travnjak). Potrebno je zarezati tlo na dubinu 2 – 3 cm, a nakupljeni filc pograbljati i ukloniti.

ZALIJEVANJE TRAVE

Kada budete imali dovoljno sjemena morate da se pobrinete da trava ima dovoljno vlage. Ponegdje ima dovoljno kiše za održavanje travnjaka, ali ipak  nakon prvog sijanja trava trebase zaliti. Sjeme se mora temeljno zaliti kako bi se pomoglo travi da naraste.

Zdrava trava u prosjeku treba između 2,5 do 5 cm vode tjedno.  Ako živite u predjelima u kojim ima dovoljno kiše ni  ljeti vam neće trebati prskalicu za vodu. A ako se pojavi suša, morat ćete zalijevati travu kako bi bila zelena i zdrava.

Ako travu zalijevate sami  ili imate prskalicu za vodu, važno je da se trava zalijeva vremenski kratko, kako bi se izbjegla pojava barica ili oticanja vode. Takođe, zalijevajte travu rano ujutro ili kasno uveče, dok je vani  hladnije. Inače postoji mogućnost da vam trava pod vrućim ljetnim suncem izgori.

Kalendar agronomskih radova u travnju

Posjetite Eurovrt -  najveću trgovinu kosilica, motornih pila, vrtnih strojeva i ostale vrtne opreme !

Nalazimo se u Zagrebu, a sve proizvode možete kupiti i preko web trgovine. Točnu lokaciju pogledajte ovdje

Zašto eurovrt
Trgovina Najveća trgovina
vrtnih strojeva u RH
Servis Nudimo servis
za sve strojeve koje
prodajemo
Prodavači Stručni prodavači
s osobnim pristupom kupcu
Cijena Najširi izbor načina plaćanja
uz odlične cijene