Kalendar agronomskih radova u svibnju

Svibanj je mjesec u kojem ćete se dobrano naraditi u vašem vrtu, naravno ako želite da on izgleda lijepo ili ako želite uzgojiti kvalitetan povrtnjak.
Prije nekoliko godina u ovo doba su mrazevi znali biti velika opasnost mladim biljkama, ali u zadnje vrijeme, svibanj je već topao  .

travnjak u svibnju

Svibanj

Nastavlja se obrada tla u voćnjacima. Između redova se obavlja druga plitka obrada tla, a u redu drugo prašenje. Krajem mjeseca je dobro obaviti i treću plitku obradu tla između redova. Međuredna obrada se obavlja ukoliko prostror nije zatravljen. Prorjeđuju se plodovi voćaka. Uklanjaju se suvišne mladice u mladim nasadima u cilju formiranja uzgojnih oblika. Zaoravaju se biljke za zelenu gnojidbu uz dodatak dušićnih gnojiva kako bi se potaknulo njihova razgradnja. Beru se plodovi raznih sorata jagoda i trešanja. Ukoliko uzgajate maline, u svibnju vas čekaju brojni poslovi: zaštita od bolesti i štetočina (prije i poslije cvjetanja), drugo prihranjivanje dušićnim gnojivom, plitka površinska obrada, unošenje pčelinjih društava u nasade radi boljeg oprašivanja i njihovo iznošenje tamo gdje je cvjetanje završeno. Počinje se sa zaštitom protiv bolesti i štetnika, što kemijskom što fizičkom(žute ljepljive ploće…)

Podrum

Pošto dolaze topliji dani u podrumu osigurati temperaturu od oko16ºC. Višlja temperatura podruma i vina pogoduje razvoju bolesti vina i većim gubicima. Vina redovito kontrolirati.

Vinograd

Lozu okopati i preorati. Obaviti prvo pljevljenje nerodnih mladica te obavljati zaštitu protiv peronospore, pepelnice, sive plijesni, grinja šiškarica, grožđanog moljca i cigaraša pogotovo ako nastupi kišno razdoblje. Istovremeno vršiti folijarnu prihranu s dodatkom bora kako bi cvatnja bila što kvalitetnija.

Iznesite sobne biljke

Ako to do sada niste učinili, sada je krajnje vrijeme. Odredite mjesto gdje ćete postaviti sobne biljke, pripremite odgovarajuće podmetače, a ako je potrebno, presadite ih u veće tegle i obavezno koristite novu, svježu zemlju. Nova zemlja (za cvijeće) koristi se zato jer je stara već iscrpljena i vrlo često zna biti zaražena biljnim parazitima. Zapamtite, biljke u glinenim teglama treba češće zaljevati od onih u plastičnim zato jer su porozne i upijaju vodu koja tako brže ishlapi. U pravilu, dok je glinena posuda iz vana vidljivo vlažna i dok je zemlja vlažna, nema potrebe za dodatnim količinama vode.

U svibnju sunce zna biti vrlo jako, stoga pripazite da sobne biljke ne ostavite predugo na direktnom suncu, pobrinite se za neko sjenilo. Od vrsti koje zahtijevaju nešto više pažnje valja istaknuti Anturium (Anthurium) (Anturij, Flamingov cvijet). Potreban mu je vlažan zrak i pažljivo zalijevanje. Zračno korijenje treba staviti u vlažan kompost, a biljku zalijevati pomalo svakih nekoliko dana, održavajući kompost stalno vlažnim. Nikako mokrim. Lišće obavezno češće rositi i biljku smjestiti na umjereno toplo mjesto. Ako sa vašom biljkom nešto nije u redu, tada se prisjetite da li je zimu provela na mjestu na kojem temp. nije bila ispod 16°C te da li je imala dovoljno svjetla zaštićena od izravna sunca. Presađuje se svake druge godine u proljeće kada ju odmah možete i rasaditi i to vrlo jednostavno – dijeljenjem.

Dracena (Zmajevac), podnosi kratkotrajnu nebrigu, ali ako ste ipak uočili da listovi imaju smeđe vrhove i žute rubove uzrok može biti suh zrak, hladan propuh ili je zimu provela tik uz hladan prozor, te nedovoljno zalijevanje. Ako je u zalijevanju problem uskoro će se na listovima pojaviti i smeđe mrlje.

Afrička ljubica (Saintpaulia), ako ima potrebe presadite je sada ili ako želite razmnožavati, sada je vrijeme i to lisnim reznicama. Uzmite cijeli odrasli list sa peteljkom i to odrezan pri samoj bazi biljke. Idealno bi bilo da je peteljka duga oko 5cm. Kraj peteljke zarežite žiletom i uronite u hormone za zakorjenjivanje. U posudi napravite olovkom rupicu pod kutem od 45° pri rubu lonca i umetnite peteljku tako da naličje lista bude naslonjeno na rub lonca, a osnova lista (kontakt peteljke i lista) 2-3 mm iznad površine supstrata te jednostavno pritisnite okolni supstrat. Stavite na svijetlo mjesto i povremeno zalijevajte. Na ovaj način možete razmnožavati još i gloksinje, sitnolisne peperomije i neke begonije. Uglavnom sve one biljke čiji listovi izbijaju izravno iz središta rozete.

Ako ste primjetili da listovi mjestimice imaju slamastu boju ili rupice sklonite biljku sa sunca i zalijevajte vodom sobne temperature. Blijedozeleni listovi ukazuju na niske temp. osigurajte najnižu temp. od 16°C, a obješeni listovi i trula rozeta na trulež uzrokovanu pretjeranim zalijevanjem ili temperaturnim kolebanjima. Teško se obuzdava i zarazno je pa je najbolje odstraniti zaraženu biljku.

PAZITE! Sobne biljke ne vole propuh, koji sada sa toplijim danima često namjerno radimo.

 

Prozračivanje sobnog bilja

Potrebno je iz više razloga. Snižava temp. za vrućih dana (poglavito od sredine svibnja kada je krajnje vrijeme za vaše biljke da izađu vani), snižava zračnu vlagu u gustim skupinama bilja gdje su na proljeće idealni uvjeti za pojavu raznih bolesti, jača otpornost biljke i odstranjuje razne štetne tvari iz kuhinjskih para, štednjaka, isparavanja od svježe boje pa čak i zrelih jabuka. Biljke debljih i kožastih listova to podnose bolje. Sada obavezno valja prozračiti sobne jele, kaktuse i sukulente (možete ih ostaviti vani), kao i fatsije, vodenike te schizanthus (ne ostavljati vani ukoliko su temperature preko 18°C.) Van obavezno iznesite akacije, citruse, sobnu lozicu, kuriku, šumske kaktuse, jasmine, lovor, pasifloru, nar i juku. Ukoliko su temperature još uvijek puno niže od sobnih na koje su biljke navikle, pripazite, kao i na propuh.

 

Vrijeme prihranjivanja

Iako ste to već učinili prošli mjesec, svako malo prošećite vrtom i sa biljaka i drveća uklonite suhe i uvele listove.

Ovu radnju morate stalno ponavljati jer uveli cvjetovi cvjetnicama, oduzimaju snagu.

Biljke su sada u periodu intenzivnog rasta i zato im osigurajte dostatnu količinu hrane. Najjednostavnije je biljke prihraniti tekućim gnojivom koje u biljku dospijeva preko listova i kroz korijen te mu je djelovanje znatno brže od nekih drugih vrsta gnojiva. Ovisno koju kulturu želite prihraniti, treba koristiti i odgovarajuće gnojivo, zato je najbolje da se obratite našem stručnom timu agronoma. Ukoliko određene kulture daju plod pokušajte izbjeći umjetna gnojiva. Najpovoljnija varijanta za vas, biljke, tlo u koje unosite prihranu i okoliš je definitivno zreli stajski gnoj. Ako imate povjerenja u kontrolirano porijeklo ovakvog gnojiva, od vašeg dobavljača se raspitajte za najbolje vrijeme prihrane ovisno o kulturi.

Ako primjetite da vam je travnjak počeo lagano žutjeti, onda je sada pravi trenutak da ga prihranite, prije početka košenja. Bez obzira što ste pokosili prošli mjesec, za vjerovati je da je već dosegao visinu za narednu košnju. Bez obzira, prošećite po površini i uklonite ručno korove koji vire iz travnjaka.

Neupućenima izgleda kao dio vrta koji je najjednostavniji za održavanje, ali činjenica je da oko njega stalno ima posla. Ako ste u travnju tek posijali travu, onda je sada vrijeme za prvu košnju. Točnije ako su vlati trave duljine od 8–10 cm onda je vrijeme za košnju. Za prvo košenje najprikladnije bi bilo pokositi ručno, s kosom ili električnom ili motornom kosilicom, a nikako ne sa flaksericom zbog još uvijek slabog korijena trave. Travu smijete skratiti za trećinu.

Neki tvrde da se travnjak mora kositi svakih pet dana, ali u redu je i ako ga pokosite dva puta mjesečno.

Da bi travnjak bio što gušći i trava što brže rasla, potrebno ga je jednom mjesečno pognojiti i dobro zaliti.

Protiv korova u travnjaku možete se boriti čestom košnjom, ručnim pljevljenjem korova ili u krajnjem slučaju, korištenjem nekog selektivnog herbicida.

Ako se na travnjaku pojavila mahovina to može značiti i da je zemlja previše zbijena te je treba malo razrahliti, a to se najjednostavnije uradi sa grabljama (metalnim).

Gradski vrtovi su uglavnom mali, ali i u tako malim vrtovima nema razloga da u jednom kutku ne uredite povrtnjak kako bi tijekom ljeta imali pri ruci svježe i zdravo povrće. Ukoliko nerado konzumirate plodove uzgojene u gradu, uvijek se možete opredijeliti za varijantu uzgoja na prozorskoj dasci i to samo onih vrsta koje se koriste u manjim količinama – začina. U prvom redu je to peršin koji možete posijati od proljeća do sredine ljeta. Jedino što vam treba je strpljenje jer treba dugo da proklije. Posijte i stavite na toplo i sunčano mjesto uz svakodnevno zalijevanje. Peršin nikada u zatvorenom prostoru neće biti onakav kakvog ga viđate vani, ali za upotrebu će poslužiti. Svako malo ga iznesite na otvoreno. Preporuka je da u takvim uvijetima svake godine uzgojite nove biljke iz sjemena i njima zamijenite stare. Sadnicu metvice uzmite u rasadniku ili iz vlastitog vrta. Ljeti lončić držite na podlošku punom vode, a zimi ostavite supstrat da se isuši. Zatim bosiljak i mažuran kao jednogodišnje, a od višegodišnjih kadulju i timjan. Vlasac obavezno držite u stalno vlažnom kompostu, a listove možete redovito brati i dodavati omletu, krumpiru, … ako ste ga uzgojili iz sjemena nemojte ga brati dok ne dosegne 5cm visine i nikako nemojte dopustiti da biljka procvjeta.

Sada je pravo vrijeme da posadite mahune, cvjetaču, rajčice, zelenu salatu, grašak, peršin, bosiljak, krastavce…

Da se ne pogubite kada počnu nicati prve biljke, a vi više niste sigurni ni gdje ste ni što ste posadili, jednostavno zabilježite što ste posijali i kada. Najjednostavnije vam je to označiti tako da u zemlju zabodete štapić (30-ak cm) i na njega navučete vrećicu u kojoj je bilo sjeme.

 

Zalijevanje, okopavanje i sadnja

Već možete započeti sa okopavanjem i razrahljivanjem zemlje. Vrijeme je kada sve buja i kada biljkama treba zraka i vode. Vrijeme je da započnete sa obilnijim zalijevanjem, barem svaki drugi dan. Ukoliko još niste posadili cvijeće, petunije i pelargonije još uvijek možete.

SAVJET MJESECA: u vrtu su vam se pojavili puževi i uništavaju sve oko sebe! Nema problema. Nabavite u nekom vrtnom centru mješavinu od recikliranih školjki i pospite je oko biljaka ili posuda u kojima držite biljke. Vidjet ćete da puževa više neće biti!

 

Kalendar agronomskih radova u svibnju

Posjetite Eurovrt -  najveću trgovinu kosilica, motornih pila, vrtnih strojeva i ostale vrtne opreme !

Nalazimo se u Zagrebu, a sve proizvode možete kupiti i preko web trgovine. Točnu lokaciju pogledajte ovdje

Zašto eurovrt
Trgovina Najveća trgovina
vrtnih strojeva u RH
Servis Nudimo servis
za sve strojeve koje
prodajemo
Prodavači Stručni prodavači
s osobnim pristupom kupcu
Cijena Najširi izbor načina plaćanja
uz odlične cijene