Od 28.03. NOVO RADNO VRIJEME Eurovrta je PON - PET 08 do 19 sati, SUB 08 DO 15 sati.

Rezultati pretrage
  • Vaša košarica je prazna

Kako popraviti postojeći travnjak - Kompletan vodič za bujan travnjak

Vrlo je bitno da ne očekujete čuda preko noći. Sve što napravite ove godine u proljeće, ljeto i jesen vidjet će se već ove godine, ali travnjak će potpuno zasjati iduće.

Ovaj je vodič napisan za travnjake u Hrvatskoj. Naravno, nije isto podneblje u Slavoniji i Dalmaciji, ali ove savjete možete primijeniti svugdje. U Dalmaciji ćete primjerice morati više zalijevati, a preporuča se i koristiti sorte trave namijenjene za sušna područja. Bez brige, sve možete pronaći u Eurovrtu. No da ne duljimo, krenimo s vodičem !

Što napraviti pred kraj zime

      1. Korak - Izmjerite travnjak

Ako ne znate koliki travnjak imate, nećete znati ni koliko sjemena trave posijati ili koristiti gnojiva. Ne mora biti točno u kvadrat, ovo nije nuklearna fizika. Ali nije isto imate li 1000 ili 1400 kvadrata travnjaka, 

Veličinu travnjaka lako možete izmjeriti iz udobnosti svoje fotelje pomoću Google Eartha - Ovdje smo objasnili kako

      2.Korak - Analiza tla

Ako želite točno znati što vašem travnjaku treba, što treba poboljšati i kakav je sastav tla morat ćete dati zemlju na analizu. Popis laboratorija možete pronaći ovdje , ako na tom popisu nema nijednog laboratorija u vašoj blizinu obratite se u lokalnu poljoapoteku i oni će vas uputiti. Prosječna analiza dođe oko 250 kn naviše.

Kako pripremiti tlo za analizu ? Lopatu zabodite u zemlju na dubinu od 30 cm te izvadite uzorak, bez korova i sa što manje nečistoća. Za više informacija svakako se obratite laboratoriju.

Slanje na analizu vam se čini nepraktično ? Postoji i “Uradi sam” rješenje, koje naravno neće dati ni blizu toliko točne rezultate, ali vam može biti orijentir.

Postupak je ovaj:

  1. Uzmite dvije posude, i u svaku stavite uzorak zemlje.

  2. U prvu posudu usipajte octa, najbolje alkoholnog i pogledajte je li došlo do reakcije, pjenjenja. Ako je, tlo je alkalno, ima velik pH. Ako nije došlo do reakcije idete na idući korak

  3. U drugu posudu stavite vodu i sodu bikarbonu u vodi. Ako dođe do pjenjenja tlo je kiselo

  4. Ako se u oba slučaja ništa nije dogodilo tlo je pH neutralno

Ovaj test samo govorili o pH vrijednosti, a ne o sastavu tla, tako primjerice ne možete iz ovog testa saznali nedostaje li vam sumpora ili nekog drugog elementa

      3.Korak - Kupite kvalitetnu kosilicu, sustav navodnjavanja, rasipač i prskalicu

Održavanje travnjaka je posao koji ovisi o kvalitetnom alatu. Ako vam se kosilica kvari, prskalica štopa ili prozračivač blokira travnjak postaje muka a ne užitak. Naravno, za lijep travnjak ne morate imati sve alate koji postoje na tržištu, niti najskuplje. Ali što kvalitetniji alat imate to će vam rad biti lakši, a travnjak veći užitak.

Kosilice

Na temu kosilica bi mogli pisati cijeli dan. Postoji ogroman raspon vrsti, podvrsti, brendova opcija i modifikacija. Ono što je najvažnije je nabaviti pravilnu veličinu i vrstu kosilice za vaš posjed. Ne bi imalo nikakvog smisla kupiti traktorsku kosilicu za 500 kvadrata travnjaka, kao što nema smisla kupiti kosilicu na guranje za posjed od 8000 kvadrata. Uvijek ciljajte kupiti alat provjerene marke, koja ima osiguran servis i neće se kvariti, kao što su Husqvarna, STIHL, Toro i John Deere. Važno je da se odlučite za kosilicu koju će vam biti užitak koristiti. Ukoliko ste novi kućevlasnik ili nemate iskustva s košnjom nazovite Eurovrt (01/2382 995) i naši stručni prodavači će vam rado pomoći.

Ponudu kosilica pogledajte ovdje

Navodnjavanje

Isto kao i kod kosilica postoji puno brendova između kojih možete birati. Birajte provjerene brendove kod kojih ćete uvijek naći zamjensku pumpu ili ventil, kao što su Rain Bird ili Gardena.  Ukoliko imate kompliciran teren vrijedi razmisliti o angažiranju stručnjaka za navodnjavanje koji će napraviti projekt te izvesti samu strukturu navodnjavanja.

Ponudu navodnjavanja pogledajte ovdje

Rasipači

Za pravilno raspoređivanje gnojiva i zaštitnih sredstava u granulama trebalo bi imati rasipač. Ti uređaji uvijek pravilno i u istim omjerima raspoređuju granulat. Naravno, možete i bacati rukom ali budite oprezni da ravnomjerno i jednako razbacite granule.

Prskalice

Ukoliko ćete koristiti topljiva zaštitna sredstva trebali bi imati prskalicu. Ukoliko se radi o manjim površinama (do 1000 kvadrata) bit će vam dovoljna i prskalica sa ručnim pumpanjem, poput ovih od Sola i Sanija. 

      4. Popravite pH tla, ukoliko je analiza rekla da je potrebno

Ako ste napravili analizu tla u laboratoriju, vrlo je vjerojatno da ćete saznati da nekih stvari imate previše, a nekih premalo. Ovisno o tome čega vam nedostaje, a čega imate previše travnjake ćete trebati tretirati s gnojivom koje će nadoknaditi nedostatke.

No najbitnije, i ono što svakako trebate napraviti je poboljšati pH vrijednost tla ukoliko je potrebno. Ranije u članku smo vam objasnili kako jednostavno i sami možete provjeriti pH vrijednost tla. Naravno, to nije precizno mjerenje ali neka vam bude orijentir.

Ako vam je tlo kiselo napravite slijedeće: Trebate provesti kalcifikaciju tla tako da koristite vapneni materijal na travnjaku - to može biti na primjer vapno ili kreda. U kolikoj količini aplicirati vapneni materijal je teško znati bez točne analize tla, tako da ukoliko ste sami radili analizu pH vrijednosti budite konzervativni s vapnenim materijalom. Više informacija možete dobiti od agronoma u svojoj najbližoj poljoapoteci.

Ako vam je tlo previše alkalno, ima veliku pH vrijednost trebate ga zakiseliti, najlakše je da koristite kiseli treset.

Bilo da trebate smanjiti ili povećati pH vrijednost napravite to u rano proljeće, bar mjesec dana prije nego bacite gnojivo.

Tlo nikako ne smije biti zamrznuto.

Rano proljeće

      Korak 5 Prozračite svoj travnjak - ako je potrebno

Prozračivanje travnjaka je proces gdje se tlo “otčepljuje” kako bi se smanjila zbijenost tla i dozvolilo zraku,vodi i nutrijentima da dođu do korijena trave.

Mnogi govore da je travnjak potrebno prozračivati dva puta godišnje, u proljeće i jesen. To nije točno. Prozračivanje se treba obaviti u rano proljeće, ako je potrebno. Kako znati je li potrebno ? Uzmite odvijač i gurnite ga u zemlju. Napravite to na više mjesta, ako na svakom mjestu odvijač lako ulazi u zemlju, nije potrebno prozračivanje.

Ako teško ulazi ili ne ulazi, travnjaku je potrebno prozračivanje.

Kod nas možete pronaći električne i motorne prozračivače, ili ga iznajmiti. Ponudu možete pogledati ovdje

      Korak 6 Stavite preventivni herbicid

Korištenje herbicida na travnjaku nije uobičajeno na našem području. Ali ako želite savršen travnjak nažalost teško ćete ga postići bez korištenja preventivnih herbicida i eventualno fungicida za suzbijanje bolesti.

Zašto se koristi preventivni herbicid ? Zato da se spriječi pojavljivanje korova. Razlikuje se od drugih fungicida i herbicida koji se koriste za korove koji su već nastali.

Preventivni herbicid neće spriječiti sve vrste korova, ali hoće najštetniji - svračicu, poznatiju kao drač. Kod nas je dostupan Pendimetalin (trgovačko ime Stomp 330 E, Strong, Escort, Pendigan ..).

Više savjeta o uporabi Pendimetalina pronađite u svojoj najbližoj poljoapoteci.

Preventivni herbicid se treba primjenjivati kad temperatura tla bude oko 12 stupnjeva. To je obično krajem trećeg i početkom četvrtog  mjeseca. Temperaturu tla možete provjeriti ovdje

Dodatan savjet: Ako želite još bolje rezultate, stavite pola preporučene doze kad je tlo na 12 stupnjeva, a drugu polovicu mjesec dana kasnije. Tako ćete izbjeći korov čak i u slučaju jake kiše.

Budite oprezni i koristite zaštitnu opremu kod korištenja herbicida ! Većina ih nije štetna za ljude, ali i dalje se radi o otrovu, tako da koristite zaštitne rukavice i čizme.

Sredina Do Kasno Proljeće

      Korak 7 Pognojite travnjak !

Dva do tri tjedna nakon stavljanja preventivnog herbicida trebate baciti gnojivo.

  1. Izračunajte koliko dušika treba Vašem travnjaku

Travnjak treba puno stvari, ali najbitnija je dušik. Koristite 300-700 grama dušika za svakih 100 m2 travnjaka, podijeljeno u dvije doze. Stavite između 300-500 grama po 100 m2 ako ste stavili puno gnojiva prošle jeseni. Ako niste - stavite 500-700 grama, pogotovo ako nikad niste gnojili travnjak. Nemojte pretjerivati - više nije bolje u ovom slučaju

  1. Izaberite gnojivo.

Ukoliko Vaš travnjak treba samo dušik - koristite UREU. Urea ima 46 % dušika, što znači da kilogram UREA-e ima 460 grama dušika. Ukoliko su Vašem travnjaku potrebni i kalij i fosfor, bacite NPK 15-15-15 ili specijalizirano gnojivo za travnjake. Razlika između NPK i specijaliziranog gnojiva za travnjake je što gnojivo za travnjake ima veći udio dušika nego kalija i fosfora, jer travnjaku prije svega treba dušik.

Sve ove proizvode možete pronaći u Eurovrtu.

  1. Izračunajte koliko gnojiva trebate

Ako imate travnjak od 1000 m2, trebate otprilike 3-7 kg dušika. Za primjer ćemo uzeti NPK 15 15 15 koji ima 15 posto dušika. Dakle, u 1 kg NPK ima 0,15 kg dušika. Recimo da želimo staviti 5 kg dušika. 5/0,15 je 33 kg. Znači da Vam treba 33 kg NPK. Nadamo se da Vam se nije zgadilo ovo korištenje matematike, ali bez brige. Nećemo Vas više gnjaviti s njom !

  1. Dvije trećine gnojiva bacite prvi put, 2-3 tjedna nakon stavljanja preventivnog herbicida. Ostalu trećinu bacite 2 tjedna nakon prvog bacanja.

      Korak 8 Stavite huminsku kiselinu i organsko gnojivo od morskih algi.

Ovaj korak nije obavezan ali Vaš travnjak će znati cijeniti uložen trud. Huminska kiselina je nastala od komprimirane organske tvari uzete iz zemlje, te ga možemo smatrati esencijom komposta. Huminska kiselina će poboljšati strukturu tla i omogućiti travi da bolje uzima nutrijente iz gnojiva.

Alge sadrže dva hormona koja pomažu razvitku korijena. Huminsku kiselinu možete kupiti u poljoprivrednoj ljekarni, a gnojivo sa morskim algama u Eurovrtu.

Količina koja se nanosi ovisi o vrsti proizvoda, pratite upute na etiketi.

Staviti ih možete bilo kad, ali preporuča se jednom u proljeće i jednom u jesen.

      Korak 9 Pokosite travnjak !

Kosite često, ne možete kositi prečesto. Pokušajte kositi bar jednom tjedno, ako stignete i češće.

Pravilo ⅓. Kad god kosite, pokušajte ne pokositi više od ⅓ travke. Ukoliko pokosite više trava će se teže oporaviti. Ako duže vrijeme niste kosili zbog putovanja ili slično, kosite više puta, sve dok ne stignete do željene visine. Naravno, to često nije realno, ali u ovom članku nudimo savjete za savršen travnjak, ne prosječan.

Visina otkosa. Preporuka je kositi na visinu od 8 cm. Tako ćete postići optimalan travnjak.

Malčiranje, sakupljanje ili izbacivanje na stranu. Idealno je malčirati travu, tako da ujedno osim košnje trava dobiva nutrijente. Malčiranje trave je postupak gdje se zatvore stražnji i bočni otvor te trava cirkulira nekoliko puta unutar kosišta, pretvarajući travu u vrlo sitne čestice. One služe kao neka vrsta organskog gnojiva. No ! Malčirati se može jedino ako vrlo često kosite, svakih 5 dana, inače nema smisla. Bočno izbacivanje nije preporučljivo za savršen travnjak jer ćete zagušiti travnjak ako ne sakupljate travu. Sakupljanje je idealno ako ne kosite izrazito često.

Uvijek držite nož kosilice oštrim. Vrlo je bitno da je nož kosilice oštar, inače nećete pravilno kositi travu. Oštrite nož barem jednom godišnje. Naravno, uvijek je najbolje odnijeti nož na oštrenje u servis, kao Eurovrt, za najbolji rezultat. Ukoliko sami oštrite pazite da ne skinete previše “mesa” s bilo koje strane kako ne bi izbacili nož iz balansa.

      Korak 10 Dovoljno zalijevajte

Ukoliko je vlažna godina u proljeće neće biti potrebno zalijevati, ali u ljeto ćete svakako morati, bilo gdje da se nalazite u Hrvatskoj. Naravno, morska područja, pogotovo jug, zahtijevaju posebno velike količine vode.

Kolika količina ? Računajte oko 3 cm po svakom području koje zalijevate. Ako zalijevate ručno to ćete teško postići ravnomjerno, pa pokušajte zalijevati po iskustvu i gledajte rezultate.

Ako imate automatsko navodnjavanje sa timerom, podesite timer tako da svako područje dobije 3 cm vode. Kako ? Stavite neku posudu na travnjak i mjerite koliko dugo trebate zalijevati da voda dosegne 3 cm.

Koliko često zalijevati ? Barem dva puta u proljeće, ako je sušna godina i barem 3 puta tjedno u ljeto, možda i više ovisno o godini. Kada zalijevate, pazite da je to temeljito i da je travnjak dobro natopljen. Zalijevanje samo radi zalijevanja nema smisla i dovesti će do plitkog korijena travke.

Kada zalijevati ? Što ranije ! Bitno je zalijevati dok tlo još uvijek nije toplo. Ako imate automatsko navodnjavanje, namjestite ga da zalijeva u 5 ujutro. Ako sami zalijevate možete to raditi kad se probudite.

      Korak 11 Uništite korov i gljivičaste bolesti

Unatoč preventivnom herbicidu bolesti se nekad pojavljuju. Ukoliko dođe to toga poslikajte ih i pokažite agronomu u svojoj poljo apoteci, kako bi dobili savjet za riješavanje problema.

      Korak 12 Isplanirajte radove za jesen

Jesen je idealna za saditi travnjak, u vrijeme kad je tlo hladnije. Ukoliko niste prozračili travnjak u proljeće to možete napraviti u jesen.

Dodatni savjeti

Uklanjanje mahovine i organskih ostataka.

Ukoliko imate problema sa mahovinom na travnjaku, ili nakupljenim organskim ostatcima na travnjaku najbolje ih je ukloniti na jesen. To ćete najbolje napraviti grabljama, posebno grabljama namijenjenim za uklanjanje mahovine kakve možete pronaći u Eurovrtu. Nakon što ih pograbate svakako ih treba ukloniti.

Kada i kako sijati

Travu je najbolje sijati u jesen, a nikako u proljeće i ljeto. Naravno, svi smo nestrpljivi i želimo da nam travnjak dobro izgleda odmah, ali bolje je pričekati jer će vrućina spržiti travke koje proklijaju u proljeće i ljeto. Bitno je dobro pripremiti travnjak i odabrati travnu smjesu koja odgovara travnjaku koji želite (sunce, sjena, vruće područje, park ..)

Mogu li nadosijati samo nekoliko praznih mjesta na travnjaku u proljeće ?

Naravno, ali rezultati neće biti ujednačeni s ostalim dijelom travnjaka. Najbolje je pričekati do jeseni.

Kako spriječiti psa da uništi travnjak ?

Pseći urin sadži jako puno dušika. Koji je dobar za travnjak,zar ne ? Naravno, dobar je, ali previše će uništiti travnjak, te nastaju žute mrlje od spržene trave.

Jasno, najbolje je psa istrenirati da obavlja nuždu u toćno određeno mjesto gdje nema trave. Ako je pas mali i još nije istreniran nakon obavljanja nužde dobro zalijte mjesto gdje je nužda obavljena. To će razrijediti dušik

Imam sjenovito područje gdje mi trava nikako ne uspijeva, što mogu učiniti ?

Osim dušika, travi je kao svakoj biljci potrebno svjetlo. No, ako imate neke dijelove travnjaka koji su uvijek u sjeni posadite smjesu za sjenovita mjesta. Ali nažalost, ako je područje uvijek sjenovito, ne mogu se očekivati čuda. Možda na tim mjestima razmislite o kamenjaru ili nekoj drugoj biljci.

 

Kako popraviti postojeći travnjak - Kompletan vodič za bujan travnjak

Posjetite Eurovrt -  najveću trgovinu kosilica, motornih pila, vrtnih strojeva i ostale vrtne opreme !

Nalazimo se u Zagrebu, a sve proizvode možete kupiti i preko web trgovine. Točnu lokaciju pogledajte ovdje

Zašto eurovrt
Trgovina Najveća trgovina
vrtnih strojeva u RH
Servis Nudimo servis
za sve strojeve koje
prodajemo
Prodavači Stručni prodavači
s osobnim pristupom kupcu
Cijena Najširi izbor načina plaćanja
uz odlične cijene