Pravilna košnja trave - Kad, kako i koliko pokositi travnjak

Pravilna košnja travnjaka je osnova za postizanje lijepog i gustog travnjaka. Pročitajte sve savjete za ispravnu košnju trave, kako bi vaš travnjak zasajo punom jačinom !

Pravilna košnja trave

Kosite li ispravno travu  ?

Pravilna košnja je jedan od najbitnijih čimbenika zdravog travnjaka. Trava je poput drveta, ako joj odrežete rastuće dijelove (za travu je to kruna, gdje rastu novi listovi) biljka se širi i postaje gušća, što u slučaju trave  pretvara puno travki u gust travnjak.  Ako uopće ne kosite okućnica bi vam izgledala kao stepa, a ne travnjak. Ali sama košnja nije ono što čini travnjak lijepim. Visina košnje i učestalost određuju koliko atraktivno vaš travnjak izgleda. Jer ipak, košnja je stresna za travke - listovi tj. krune stvaraju hranu za korijen.

Visina je bitna

Pravilo jedne trećine znači da za bujan travnjak ne kosite više od jedne trećine travke u jednoj košnji. Ako trava previše naraste stavite kosilicu na najveću visinu i kosite. Ako su isječci trave previsoki i teški, čak i na toj visini, skupite ih u košaru ili pograbljajte sa grabljama. Nakon toga stavite kosilicu na normalnu visinu i pokosite nekoliko dana nakon prve košnje.

Visina je bitna

Koliko često kositi ?

Odgovor na to pitanje ovisi o kojoj se vremenskoj dobi radi. U proljeće je rast trave najintenzivniji, u ljeto je nešto manji, dok u kasnu jesen sasvim prestaje.

Košnja u proljeće (Ožujak-Lipanj)

Travu treba kositi bar jedanput tjedno, a ukoliko ima puno padalina i trava jako raste i dvaput. Bitno je, ako je moguće, kositi kad je trava suha, jer inače može doći do nejednolike košnje, a i kosilica će se mučiti.

Košnja ljeti (Srpanj-Kolovoz)

U vrućim ljetnim mjesecima treba kositi jedanput tjedno (ili jednom u 10 dana, ako je velika suša i trava sporije raaste). Nemojte kositi tijekom podnevne vrućine, nego u večernjim satima, kako se trava ne bi isušila. Vrlo je bitno i navodnjavati travnjak ljeti, kako bi travnjak ostao zrav i zelen.

Košnja u jesen (Rujan-Listopad)

Ukoliko uvjeti dopuštaju, kosite kao i ljeti. Pogotovo u rujnu, kada je još vruće, vrijedi isto što i za košnju ljeti.

Na koju visinu kositi travu ?

Na koju visinu kositi travu

Učestalost košnje ovisi o kvaliteti travne smjese

Kvalitetne travne smjese namijenjene su za lijepe travnjake, i rastu otprilike 2,5 cm tjedno (prosječno), dok jeftine travne sadrže sorte zapravo namijenjene za ispašu životinja, ne za lijepe travnjake i rastu oko 4 cm tjedno.

☝️ SAVJET: Košnja nakon godišnjeg odmora
Ukoliko niste u mogućnosti kositi nekoliko tjedana dok ste na godišnjem odmoru nakon povratka pokosite travu malo po malo. Dakle, nemojte je odmah skratiti na nisku razinu (sjetite se pravila jedne trećine !). Dakle, prvo skratite travke za trećinu, pa nakon toga za još jednu trećinu, sve dok ne dođete do željene razine.

Savjeti za košnju:

 • ✅ Držite se pravila jedne trećine
 • ✅ Kosite bar jednom tjedno
 • ✅ Kosite na razinu od oko 4 cm (to je idealna visina za većinu travnjaka)
 • ❌ Ukoliko vladaju velike vrućine, nikako nemojte prenisko pokositi travu
 • ❌ Nemojte kositi kad je trava važna (ako je moguće)
 • ✅ Ljeti kosite navečer, a ne za vrijeme podnevnih vrućina

Organski materijal

Ne bacajte pokošene isječke trave. Isječci su vrijedni organski materijal pun dušika i drugih hranjiva. Dok god kosite dovoljno često da ne ne kosite više od jedne trećine travke najbolja opcija je malčiranje to jest ostavljanje trave. Isječci se brzo raspadaju i smanjuju potrebu za gnojivom.

Održavanje kosilice

 • ✅ Nakon svake košnje temeljito očistite i operite kosilicu od ostataka trave (trava je korozivna i nagriza kućište
 • ✅ Provjerite je li nož oštar prije košnje
 • ✅ Mijenjajte ulje jednom godišnje
 • ✅ Nakon sezone košnje ispraznite rezervoar goriva
 • ✅ Povremeno provjerite filter zraka te ga očistite po potrebi

Čuvajte se dok kosite

Koliko god se možda jednostavnim košnja činila, svake godine se na stotine ljudi ozlijedi kod košnje. Motorne kosilice mogu biti opasne čak i kod pravilnog korištenja. Slijedite ove savjete da izbjegnete ozljede .

 •     Upoznajte stroj. Pročitajte upute i upoznajte se sa strojem.  Zategnite vijke i matice. Ne vucite samohodnu kosilicu  .
 •     Pokupite sav kamen.Teške cipele i duge hlače pružaju najbolju zaštitu od letećih komada .
 •     Pazite kod dolijevanja goriva. Zaustavite kosilicu i pustite da se motor ohladi desetak minuta prije punjenja. Obrišite proliveni benzin (ako ga ima) sa krpom.
 •     Budite oprezni na brdima. Kosilice s 4-taktnim motorima nisu namijenjeni za košnju velikih kosina. Ukoliko imate velike kosine koristite 2-taktnu kosilicu, ili trimer za travu.

Pravilan način košnje travnjaka

Posjetite Eurovrt -  najveću trgovinu kosilica, motornih pila, vrtnih strojeva i ostale vrtne opreme !

Nalazimo se u Zagrebu, a sve proizvode možete kupiti i preko web trgovine. Točnu lokaciju pogledajte ovdje

Zašto eurovrt
Trgovina Najveća trgovina
vrtnih strojeva u RH
Servis Nudimo servis
za sve strojeve koje
prodajemo
Prodavači Stručni prodavači
s osobnim pristupom kupcu
Cijena Najširi izbor načina plaćanja
uz odlične cijene