Plodored i planiranje vrta

Plodored i planiranje uzgoja su neke od bitnih stavki svakog vrta bio on ukrasni ili proizvodni.Svi mi koji si želimo proizvesti vlastito povrće ili cvijeće, želimo zadovoljavajuće rezultate. Zato je važan plodored i naš je savjet da ne uzgajate jednu kulturu dulje od dvije sezone na istoj gredici, potrebno je mijenjati kulture na gredici svake godine npr...  na jednoj gredici grašak, mrkva, kasni kelj, i to u jednoj sezoni od 3 do 11 mjeseca, kako bi se osim smanjenog gubitka hranjiva osigurala i poboljšala kvaliteta tla u našem vrtu. Zbog različite potrebe za hranjivima, vodom, temperaturom, osvjetljenjem,  kulturu koja ima velike zahtjeve za hranjivima, trebamo seliti na nove gredice gdje unutar zadnjih 3 ili 4 godine nije uzgajana da ne bi došlo do prenamnoženosti bolesti i štetnika specifičnih za dotičnu kulturu. Tako trebamo raditi i sa svim drugim čak i onim manje zahtjevnim kulturama. Zato nam je potreban nazvati ćemo ga „dnevnik table ili vrta“ kako se naziva bilježnica u kojoj je skiciran vrt i gdje što raste na gredicama, pripazite da se kulture sele s gredice na gredicu tako da ponovno dođu na početnu nakon 4 ili više godina.

Zimski dani su idealni za maštu i planiranje, bilo da ste odlučili, raditi vrt po  prvi put ili ste već vrtlar s ponešto iskustva, ovisno o tome kakav će biti vrt i želite li uzgajati povrće ili ukrasno bilje.

Kad ste donijeli odluku da želite vrt, prije svega pogledajte svoj vrt napravite skicu i odredite gdje što želite uzgajati jesu li to višegodišnje ili jednogodišnje biljke, koje su njihove potrebe za vodom , svijetlom i hranjivima. Počnite zapisivati sve što Vam padne na pamet lako kasnije napravite promjene, napravite popis što vam treba od gnojiva, presadnica, sjemena.

Vrlo važna stavka u planiranju je alat, sada je vrijeme da nabavite ili servisirate uređaje s kojim planirate raditi u vašem vrtu, pregledajte sitan alat posebno drške ili držala za motike, vile, lopate, ako je potrebno zamijenite ih,  jer kad odlučite u proljeće raditi u vrtu na jedan lijep dan nemojte da vam potrgana drška, ili neispravna kosilica ili kopačica, pokvari planove i da cijeli dan ili više izgubite na osposobljavanje alata za rad, i izgubite volju.

Popis za vrt :

 • Navodnjavanje:

  Ventili, cijevi, cijevi kap po kap, prskalice, rasprskivači, poljevači, kante, nastavci za crijevo, spojnice, prskalice, programator navodnjavanja, pogledajte ovdje 

 • Gnojivo: 

  Tekuće – za cvjetajuće biljke, za zelene biljke

  mineralno -  NPK 15-15-15, UREA, KAN, NPK 7-20-30

  organsko – plantela organik, orgevit, biorex, italpolina, glisnjak,stajnjak, humus

  supstrati – univerzalni, za presadnice, za balkonsko cvijeće

 • Alat:

  Kosilice, pile, kopačice, škare za živicu, trimeri

  Držala i drške - za sjekire, lopate, vile, grablje, motike

  Metalni dio za, Škare, vile, lopate, grablje, motike, sjekire, pile

  Mali alat za okopavanje, vađenje korova, male grablje, kultivatori, pljevilice, motičice, lopatice

 • Ostali potrebni materijal:

  Štapovi ili kolci za oslonac,

  Špaga, mrežica za penjačice, vezice, žica

  Kontejneri za presadnice, mali plastenici, klijališta

  Komposter

  Folije, agrotekstil, barijere protiv puževa

  Sjeme povrća, cvijeća, travne smjese, sjeme djeteline, aromatičnog bilja, lukovice

  Presadnice povrća i voća, sadnice voća, cvijeće

 

Sad kada je popis gotov, odredite si svaki mjesec  do početka sezone što kupujete da si olakšate  i da ne morate sve kupiti na prvi dan proljeća. Skica je napravljena, kamo što ide u vrtu, mjesto za travnjak, za cvijeće, povrtnjak, komposter, kuda idu cijevi za vodu i navodnjavanje kolika je dužina, što ostaje na tom mjestu više godina ili zauvijek, što će se seliti u plodoredu, gdje će biti ruže itd...

Napomena bez vode nema ni vrta ni travnjaka ni povrća ni cvijeća, voda je najvažnija, također gnojivo bez njega se može ali slabi su rezultati već prve godine a da ne govorimo o narednim, minimum je mineralno gnojivo NPK 15-15-15, ili bilo koje organsko gnojivo.

Ako imate bilo kakav upit vezano za navodnjavanje ili gnojidbu, vrlo rado ćemo Vam odgovoriti i dati savjet.

Plodored je vrlo važan faktor u rastu bilja, kao i organska tvar iz komposta, glisnjaka, humusa ili stajnjaka jer održava strukturu tla i pomaže formiranju humusnih tvari tla koje zauzvrat osiguravaju biljkama povoljan vodozračni režim te vezanje vode na sebe kako bi i u sušnim uvjetima dolazilo do što manjeg stresa prouzrokovanog nedostatkom vode. Ali moramo se svi složiti da je najbitniji faktor voda. Bez navodnjavanja nemojte ni pokušavati.

Plodored i planiranje vrta

Posjetite Eurovrt -  najveću trgovinu kosilica, motornih pila, vrtnih strojeva i ostale vrtne opreme !

Nalazimo se u Zagrebu, a sve proizvode možete kupiti i preko web trgovine. Točnu lokaciju pogledajte ovdje

Zašto eurovrt
Trgovina Najveća trgovina
vrtnih strojeva u RH
Servis Nudimo servis
za sve strojeve koje
prodajemo
Prodavači Stručni prodavači
s osobnim pristupom kupcu
Cijena Najširi izbor načina plaćanja
uz odlične cijene