Pravilno prozračivanje travnjaka - Vertikulacija i aerifikacija- Kad, kako i zašto

Postoje dva načina prozračivanja: Prozračivanje travnjaka struganjem odumrle trave i mahovine (vertikuliranje, vertikutiranje, skarifikacija) i prozračivanje travnjaka bušenjem rupica u travnjaku (aerifikacija). U ovom članku objasnit ćemo oba, za što služe i kad se koriste.

Pravilno prozračivanje travnjaka - Vertikulacija i aerifikacija

SADRŽAJ:

1.PROZRAČIVANJE STRUGANJEM ODUMRLE TRAVE I MAHOVINE (VERTIKULACIJA)

2.PROZRAČIVANJE BUŠENJEM RUPICA (AERIFIKACIJA)

 

Razlika aerifikacija i vertikuliranje

Kad travnjak nije zelen i bujan problem može ležati u nedostatku nutrijenata koje korijen dobiva. Prozračivanjem travnjaka (vertikulacijom, skarifikacijom) travnjak postaje gušći i otporniji. Zbog vegetacijskog ciklusa biljki na travnjaku često ostaju ležati odumrli ostaci trave koji stvaraju sloj organskog materijala. Taj sloj travkama oduzima svjetlo i kisik te spriječava dolazak nutrijenata i vode do korijena. Osim toga na travnjaku se često uspiju probiti korov i mahovina - pogotovo kod zbijenih, ilovastih tla i sjenovitih područja.

Prozračivač travnjaka (vertikulator, skarifikator) reže površinu travnjaka s rotirajućim noževima do dubine od 3-5 mm te uklanja odumrlu materiju. Nakon vertikuliranja travke i korijen dobivaju doboljno svjetla, zraka i nutrijenata, a višak vode lakše otječe (ukoliko imate velikih problema s nakupljanjem vode razmislite o drugoj vrsti prozračivanja - aerifikaciji).

Prozračivač travnjaka koji buši rupice u travnjaku (aerifikator, aerator) buši rupice u travnjaku, te time olakšava dopiranje vode, svjetla i nutrijenata do dubokog korijena. Posebno je korisno aerificirati ukoliko imate tvrdo i zbijeno tlo.

Razlika aerifikacija i vertikuliranje

Razlika aerifikacija i vertikuliranje 1

 

PROZRAČIVANJE ODUMRLE TRAVE I MAHOVINE (VERTIKULIRANJE,VERTIKUTIRANJE, SKARIFIKACIJA)

Pravilno prozračivanje travnjaka struganjem odumrle trave i mahovine (vertikuliranje, vertikutiranje, skarifikacija): Tko želi gust i otporan travnjak mora barem jednom godišnje posegnuti za prozračivačem (vertikutilatorom,vertikutatorom, skarifikatorom). Ovim postupkom trava će prodisati, a korijen će dobiti dovoljno vode i svjetla. U ovom smo članku objasnili: Kad, Koliko često i Kako vertikulirati travnjak.

 

Koliko često prozračivati (vertikulirati) travnjak ?

Ovisno o količini nakupljene odumrle trave i mahovine prozračivati (vertikulirati, skarificirati) travnjak treba jedanput do dvaput godišnje kako bi tlo ispod travnjaka moglo disati.

 

Prozračivanje (vertikulacija) travnjaka u proljeće

Prozračivanje (vertikulacija) travnjaka u proljeće

Kad tlo malo zatopli i trava počne rasti je savršeno vrijeme za prozračivanje. Nakon toga pognojite travnjak.

 

Prozračivanje (vertikulacija) travnjaka u jesen

Ukoliko se na travnjaku nakupila veća količina odumrle trave treba ga prozračiti i ujesen. Nakon toga opet možete pognojiti travnjak.

☝️ SAVJET: Kad je zemlja skroz vlažna nemojte vertikulirati travnjak. Za najbolju regeneraciju travnjaka dobro zalijte travnjak nakon obrade travnjaka.

 

Kad je vrijeme za prozračivanje (vertikuliranje) travnjaka ?

vrijeme za prozračivanje (vertikuliranje) travnjaka

Najbolje vrijeme za prozračivanje travnjaka je u proljeće, između kraja travnja, do kraja svibnja, a u jesen od sredine rujna do sredine listopada. Temperature zraka bi trebale biti između 15 i 20 stupnjeva. U ljeto, kad se travnjak intenzivno koristi i prima puno topline treba izbjegavati prozračivanje. Proljeće i jesen pružaju travnjaku dovoljno vremena za regeneraciju.

☝️ SAVJET: Za idealan period prozračivanja vam može poslužiti cvjetanje narcisa. U to vrijeme i trava počinje rasti. Osim toga, ovo je savršen period za gnojidbu travnjaka - dodatni nutrijenti su bitni upravo tada, jer će se trava poslije lakše oporavljati. Nakon gnojenja travu treba pokositi.

 

Kako funkcionira prozračivanje (vertikuliranje) ?

Kako funkcionira prozračivanje (vertikuliranje)

Vertikuliranje s motornom ili ručnim prozračivačem (vertikulatorom, skarifikatorom) uklanja odumrlu travu, mahovinu i korov koji su izrasli. Ukoliko ima puno mahovine i odumrle trave treba jednom uzduž i jednom poprijeko prijeći prozračivačem po travnjaku.

 • Travnjak se treba prozračivati tek 2-3 godine nakon što je posijan. Mlađi travnjaci se nisu dovoljno ukorijenili i prozračivanje bi moglo iščupati korijenje
 • Ukoliko travnjak nije dulje vrijeme njegovan treba prozračivati travnjak kao “šahovsku ploču”, dakle jedanput uzduž, i jedanput poprijeko. Ukoliko je travnjak održavan treba ga prozračivati samo u jednom smjeru.
 • Na mjestima gdje je travnjak “ćelav” treba posijati travnu smjesu za nadosijavanje
 • Nakon prozračivanja treba zaliti travnjak, naročito ako su vremenski uvjeti topli
 • Treba paziti na pravilno podešavanje dubine prozračivanja. Tlo treba zarezati najviše 3 mm
 • Noževe treba uključiti iskuljučivo kad se prozračivač kreće, inače može doći do štete na travnjaku

 

PROZRAČIVANJE TRAVNJAKA BUŠENJEM RUPICA (AERIFIKACIJA)

Ukoliko želite bujan i zdrav travnjak potrebno je povremeno prozračiti travnjak (aerificirati) bušenjem rupica u travnjaku.

Čest problem kod travnjaka je korov koji se probija. Gnojenje, prozračivanje struganjem zaostale trave i druge metode daju rezultate, ali korov se i dalje uspijeva probiti. Zašto ? Zato što uzrok problema leži dublje (doslovno): korijen ne dobiva dovoljno zraka, nutrijenata i vode. To dovodi do nedovoljnog rasta travki i stvara savršene uvjete za rast korova i mahovine.
Rješenje ? Prozračite (aerificirajte) travnjak !

PROZRAČIVANJE TRAVNJAKA BUŠENJEM RUPICA (AERIFIKACIJA)

 

Prozračivanje (aerifikacija) travnjaka - Kad i koliko često ?

Kao i kod prozračivanja struganjem (vertikulacije) idealno vrijeme za aerifikaciju je između ožujka i rujna. Temperature bi trebale biti između 7 i 10 stupnjeva, a tlo nešto vlažnije.

Koliko često ćete aerificirati tlo ovisi o vrsti tla (je li rahlo, zbijeno) i o tome kako koristite travnjak (ima li puno gaženja, igra li se nogomet, itd.). Ako se po travnjaku stalno gazi i tlo je ilovasto trebalo bi aerificirati tlo više od jedanput godišnje.
Ukoliko imate puno korova i mahovine, ili vam se nakuplja voda na travnjaku, moguće je da imate zbijeno tlo i vrijeme je za prozračivanje.

☝️ SAVJET: Ako primjetite da vam se na travnjaku pojavljuje trputac (vrsta korova) sigurno trebate prozračiti travnjak. On je jedan od jasnih znakova previše zbijenog tla.

Prozračivanje (aerifikacija) travnjaka - Kad i koliko često

 

Prozračivanje (aerifikacija) travnjaka - Odaberite aerifikator (aerator)

Prozračivanje (aerifikacija) travnjaka - Odaberite aerifikator (aerator)

Postoje mnogi alati koji mogu poslužiti kao aerifikatori, kao i specijalizirani aerifikatori-aeratori na električni i motorni pogon.

Najjeftiniji način je koristiti alat koji vjerojatno već imate - vile. Obzirom na velike zupce možete postići dubinu bušenja koja će pomoći vašem travnjaku. Mana je što je nemoguće postići ravnomjeran rezultat, tako da rezultati mogu varirati. Osim toga, fizički je vrlo zahtjevno, pogotovo za velike travnjake.

Druga opcija je valjak za travnjak s montiranim šiljcima. Valjak može postići veliku težinu, pogotovo ako se puni pijeskom, što će pomoći kod zabijanja šiljaka u travnjak. Cjenovno je povoljan i postiže rezultate slične profesionalnim uređajima. Mana je njegova velika težina, tako da nije sasvim lako upravljati s njim. No, ovo je svakako najbolja opcija za većinu kućevlasnika.

Treća opcija je motorni ili električni aerifikator. Električni prozračivači obično nemaju mogućnost aerifikacije, već samo struganja (vertikulacija, skarifikacija), jer jednostavno nemaju dovoljno snage za zabijanje šiljaka.
Motorni uređaji su najbolje rješenje. postižu odlične rezultate i laki su za korištenje. Mana im je cijena, ali zato prozračivač možete iznajmiti u Eurovrtu.

 

Prozračivanje (aerifikacija) travnjaka - Korak po korak

Prozračivanje (aerifikacija) travnjaka - Korak po korak

Odlučili ste kada ćete prozračiti travnjak, s kojim alatom, a sad ćemo vam pokazati i kako !

 1. Obradite površinu s ručnim ili strojnim aerifikatorom. Ako radite s vilama pokušajte ravnomjerno raditi ubode u zemlju, s razmakom između uboda od oko 15 cm. Valjak sa šiljcima je najpogodnije vući za sobom, pripazite da ima veću težinu kako bi šiljci prodrijeli u zemlju.
 2. Ukoliko koristite motorni prozračivač nemate previše razmišljanja, upalite ga i prijeđite preko travnjaka.
 3. Ukoliko ima ostataka zemlje na površini pograbljajte ih i pokupite.
 4. Nakon što ste aerificirali travnjak napravite smjesu pijeska, gnojiva i travne smjese te je raspodjelite po površini. Ukoliko ste već gnojili, i nemate područja bez trave možete koristiti samo pijesak.
 5. Smjesu ili pijesak proširite po površini pomoću grablji, metle ili koristite valjak za travnjak, kako bi ispunili rupe i poravnali tlo.
 6. Dobro zalijte travnjak

Nakon što ste aerificirali travnjak će se zbijeno tlo razrahliti, a nutrijenti, zrak i voda će doprijeti do korijena. Osim toga, ukoliko ste imali problema s nakupljanjem vode na površini travnjaka, taj problem ćete riješiti - što će otežati rast korova i mahovine.

PROČITAJTE  i Eurovrtov veliki vodič njege travnjaka: Kompletan vodič njege za travnjak - Sve što trebate znati

Pravilno prozračivanje travnjaka - Vertikulacija i aerifikacija

Posjetite Eurovrt -  najveću trgovinu kosilica, motornih pila, vrtnih strojeva i ostale vrtne opreme !

Nalazimo se u Zagrebu, a sve proizvode možete kupiti i preko web trgovine. Točnu lokaciju pogledajte ovdje

Zašto eurovrt
Trgovina Najveća trgovina
vrtnih strojeva u RH
Servis Nudimo servis
za sve strojeve koje
prodajemo
Prodavači Stručni prodavači
s osobnim pristupom kupcu
Cijena Najširi izbor načina plaćanja
uz odlične cijene