U 5 koraka do bujnog proljetnog travnjaka!

Da bi imali zdrav ljetni travnjak moramo ga dobro pripremiti u proljeće.  Zima može promijeniti pH zemlje, zbiti ju i stvoriti uvjete koji pomažu stvaranju korova i bolesti, tako da je vrlo bitno rano pravilno očistiti, pognojiti i pokositi vaš travnjak.

Što napraviti kada nakon zime vaš travnjak pokazuje 'ćelava' mjesta, invanzivne biljke i ostale probleme ? Ne paničarite – izvadite rasipač (ili zagrijte ruke) i pogledajte savjete koje smo vam pripremili.

Čišćenje i popravljanje vašeg travnjaka u proljeće

ručni prozračivać travnjaka

Ako je vaš travnjak održavan, sve što trebate napraviti je lagano ga pograbljati kada je zemlja suha. Međutim,  problematična područja treba odmah popraviti, jer ona opterećuju vaš travnjak i čine ga pogodnijim za stvaranje korova i bolesti.

Čest problem je neravno tlo. Mjesta niža od ostatka travnjaka uzrokuju loš odvod vode, a viša su često oštećena kosilicom. S obzirom da ovi problemi stvaraju loše uvjete za rast trave, uzimite lopatu i izravnite mjesta koja su podignuta, a napunite ona koja su snižena.

Još jedan problem koji se javlja kod travnjaka je zbijenost zemlje. Ovo se događa kada zemlja postane 'gusta', što otežava travi da se okorijeni i omogućava korijenu da preuzme njeno mjesto.
Da provjerite imate li ovaj problem u svom travnjaku, zabijte vile u zemlju. Ako zubci ne prodiru dublje od 5 cm, vaše tlo je zbijeno i treba ga opustiti za prozračivačem (motornim ili ručnim)  namijenjenim da  ukloni čepove zemlje nastale u vašem travnjaku.

Pogledajte izbor vrtnih alata

Ako je tlo dobro pripremljeno, još uvijek možete imati problema sa 'slamom' (eng.thatch), gustim slojem mrtvog korijenja ispod površine. U osobito teškim slučajevima debeli sloj slame može onemogućiti vodi i nutrijentima da dosegnu zemlju. Ovaj problem se također može riješiti prozračivačem.

Sijanje trave u proljeće

dosijavanje travnjaka

Kada ste počistili i popravili svoj travnjak,  ponovo posijte dijelove koji su goli ili posmeđili. Ovo može dramatično popraviti izgled vašeg travnjaka, ali prije sijanja treba napraviti nekoliko stvari da osigurate da travnjak ne izgleda lošije nego prije.

Ukoliko imate tu mogućnost, odnesite zemlju na testiranje da vidite koji joj nutrijenti nedostaju. Prozračite tlo da izbjegnete probleme za zbijenosti zemlje.

Sada ste spremni kupiti sjeme i posijati ga. Prije odabira sjemena, odlučite koja vrsta će biti najbolja za vaš travnjak.  Naš agronom u Eurovrtu će vam rado pomoći u odabiru ! (info@eurovrt.hr, 01/2382995) Nakon toga otprilike procijenite površinu koju treba posijati. Ako sijete veliku površinu najbolje je koristiti rasipač, ali ako se radi o manjoj površini može se sijati rukom.

Nemojte zapostaviti svoj travnjak nakon što ste ga posijali. Redovito ga zalijevajte da bi očuvali vlažnost tla i gnojite ga sa sporo otpuštajućim gnojivom s niskim udjelom dušika. Kosite kada trava dosegne 8-10 cm visine, ali pokušajte ne odrezati više od 2 centimetra jer to može opteretiti biljku.

Kada saditi  ?

Sjeme klija na temperaturama tla od 18 stupnjeva. Najbolje je sijati čim proljetni dani redovito dosežu ovu temperaturu.

Gnojenje travnjaka u proljeće

sijanje travnjaka

Kada je vaš travnjak već dobro razvijen, možete mu pomoći u rastu i spriječiti nastanak korova sa gnojenjem, i ako želite herbicidima.
Kod korištenja ovih tvari dobro se je konzultirati sa stručnjakom, kao što je naš agronom u Eurovrtu (info@eurovrt.hr. 01/2382990)

Gnojivo može pomoći da vaš travnjak bude gust i bujan, ali ako se ne koristi pravilno, može čak i oštetiti travnjak. Najbolje je koristiti sporo otpuštajuće dušično gnojivo, i to ne više od 1 kg po 200 m2.  Treba ga koristiti rano u sezoni kada trava počinje intenzivno rasti. Ne smije ga se upotrijebiti prerano ili prekasno, jer iznenadna hladnoća ili toplina mogu opteretiti travnjak. Provjerite pakiranje da vidite kada i kako treba zalijevati nakon korištenja.

Znate li pravilno kositi  ?

košnja travnjaka rotacionom kosilicom

Ovo se možda ne čini kao velika mudrost, ali ipak treba biti oprezan i ne kositi više od 1/3 duljine travke.

Više o pravilnom načinu košnje pročitajte ovdje

Priprema stroja za rad

servis noževa na rider kosilici trave

Nakon zimskog mirovanja strojeve treba pripremiti za rad, da ne dođe do neugodnih problema baš kad vam treba.

Za vas smo pripremili članak 10 savjeta prije rada sa strojem u proljeće, koji možete pročitati ovdje.

Nadamo se da smo vam ovim člankom pomogli u očuvanju vašeg travnjaka bujnim i zelenim, baš kakav bi trebao biti.

Ako vam se svidio članak, podijelite !

 

U 5 koraka do bujnog proljetnog travnjaka!

Posjetite Eurovrt -  najveću trgovinu kosilica, motornih pila, vrtnih strojeva i ostale vrtne opreme !

Nalazimo se u Zagrebu, a sve proizvode možete kupiti i preko web trgovine. Točnu lokaciju pogledajte ovdje

Zašto eurovrt
Trgovina Najveća trgovina
vrtnih strojeva u RH
Servis Nudimo servis
za sve strojeve koje
prodajemo
Prodavači Stručni prodavači
s osobnim pristupom kupcu
Cijena Najširi izbor načina plaćanja
uz odlične cijene