Rezultati pretrage
 • Vaša košarica je prazna

Sijanje (sjetva) novog travnjaka - Sve što trebate znati

U ovom smo članku prošli apsolutno sve što trebate znati o sijanju (sjetvi) novog travnjaka. Koje sorte trave postoje, koju travnu smjesu odabrati, priprema tla, sijanje, košnja novog travnjaka i zalijevanje. Pročitajte, i neka vaš travnjak bude zelen, gust i bujan - kakav i treba biti !

Sijanje (sjetva) novog travnjaka

SADRŽAJ

1. ODABIR TRAVNE SMJESE

2. PRIPREMA TLA ZA SIJANJE (SJETVU) TRAVE

3. SIJANJE (SJETVA) TRAVE

4. ZALIJEVANJE I KOŠNJA TRAVNJAKA NAKON SIJANJA

5. GNOJIDBA TRAVNJAKA NAKON SJETVE TRAVE

 

ODABIR TRAVNE SMJESE

Ovisno o namjeni travnjaka, postoje razne travne smjese, koje se razlikuju po sastavu, uvjetima u kojima će najbolje uspjeti (npr. za suha područja, vlažna, sjenovita itd.), podnošenju gaženja i drugom.

Razmislite u kojim uvjetima će travnjak rasti, i za što ćete ga koristiti. Kada odlučite o kojim se uvjetima radi, odaberite travnu smjesu.

Sijanje (sjetva) novog travnjaka 2

 

4 najvažnije sorte trave u Hrvatskoj

U kvalitetnim travnim smjesama ćete najčešće naći kombinaciju jedne od od ovih četvero sorti trave.

 • ☘️ Engleski ljulj (Lolium perenne) - Najčešće korištena sorta trave, otporna i dobro podnosi košnju. Većina smjesa sadrži udio engleskog ljulja
 • ☘️ Vlasulje (Festuca rubra, Festuca arundinacea) - Česta sorta, pogotovo kod travnih smjesa namijenjenih sjenovitim područjima, i tamo gdje se intenzivno gazi trava
 • ☘️ Livadna vlasnjača (Poa pratensis) - Vrlo otporna sorta intenzivno zelene boje
 • ☘️ Rosulje (Agrostis) - Vrlo fina trava, za ukrasne travnjake

uređeni travnjak

 

Najbitnije vrste travnih smjesa:

 • ☘️ Univerzalne travne smjese
  Travne smjese sa smjesom različitog sjemena, namijenjene standardnim uvjetima. Ukoliko nemate posebne uvjete na travnjak odaberite ovakvu travnu smjesu.
 • ☘️ Travne smjese za ukrasne travnjake
  Ove travne smjese namijenjene su za održavane travnjake po kojima se minimalno gazi.
 • ☘️ Travne smjese za sunčana i suha područja
  Posebno otporne travne smjese za područja gdje ima malo padalina i vladaju velike vrućine
 • ☘️ Travne smjese za travnjake po kojima se gazi i sportske terene
  Ovim travnim smjesama ne smeta intenzivno gaženje zbog bolje mogućnosti regeneracije
 • ☘️ Travne smjese za sjenu
  Napravljene za uvjete smanjene svjetlosti
 • ☘️ Travne smjese za nadosijavanje
  Ove travne smjese brzo rastu i tako popravljaju oštećena mjesta na travnjaku

 

POVRATAK NA SADRŽAJ

PRIPREMA TLA ZA SIJANJE (SJETVU) TRAVE

Prije nego što bavite sjeme trave tlo se treba temeljito pripremiti.Pogotovo je važno pripremiti tlo za sjetvu trave ukoliko sijete travnjak u novoj kući, gdje su netom prije bili intenzivni građevinski radovi.

sijanje travnjaka

 

Tlo kao osnova travnjaka

Tlo je upravo temelj samog travnjaka. Ono ima odlučujuću ulogu kod uspjeha sijanja travnjaka, i njegove kasnije trajnosti i izdrživosti. Ukoliko pravilno pripremite tlo za sijanje trave, iskoristit ćete slijedeće prednsti:

 • Sjeme trave će bolje prodrijeti u tlo
 • Kasnija njega travnjaka će biti bitno lakša
 • Travnatu površinu kasnije nećete morati dirati (jer će tlo biti pravilno obrađeno)

Travke preferiraju rahlo i prozračno tlo. Takvo tlo im omogućava brz i lak rast i razvitak korijena. Pješčana glinovita tla su idealna, jer je kod njih dobar protok vode i nutrijenata. Čisto pješčana tla nisu toliko dobra, jer voda i nutrijenti kroz njih prebrzo prolaze, i malo toga što korijen može iskoristiti se zadržava u njima. Niti zbijena, ilovasta tla ne spadaju u najbolja moguća, jer je kod njih pak otežan prolaz nutrijenata i vode.

Ipak, ukoliko i nemate idealno tlo, može ga se poboljšati, bilo prozračivanjem i dodavanjem pijeska kod ilovastih tla, ili valjanjem i sabijanjem kod pjeskovitih tla.

 

Priprema tla u tri koraka

Kako bi pripremili tlo za sjetvu trave potrebno je slijediti ova tri koraka:

 1. Rahljenje i sušenje tla
 2. Sabijanje i slijeganje tla
 3. Priprema tla za sijanje trave

 

Korak 1: Rahljenje i sušenje tla

priprema travnjaka frezanjem

U prvom koraku tlo se mora temeljito razrahliti i nakon toga osušiti, ukoliko je potrebno. Korov i bilo kakvu travu koja se eventualno nalazi na postojećem tlu treba ukloniti. Vrijedi pravilo da tlo treba razrahliti minimalno do dubine od 15 cm, pogotovo ako su prije postojali građevinski radovi na zemljištu.

Cilj rahljena je postići mekano, mrvljivo tlo, barem na površini, koje je potrebno za uspješan rast trave.

MANJE POVRŠINE
Dovoljno je preštihati tlo i nakon toga ga razrahliti grabljama.
VEĆE POVRŠINE
Dobro je koristiti motokultivator, kako bi lakše radili, i postigli ravnomjernije rezultate. Nakon prolaska motokultivatorom usitnite tlo grabljama ili kopačicom. Uklonite korov, korijenje i kamenje, ako postoji.

☝️ SAVJET:
➡️ ZBIJENA, ILOVASTA TLA: Ova tla slabo propuštaju vodu i brzo se zbijaju. Kako bi ih učinili rahlijim i propusnijim, dobro je u tlo umiješati u tlo pijesak (sloj debel cca. 3 cm) i kompost (sloj debel cca. 1 cm)
➡️ PJESKOVITA TLA:
Obzirom na njihovu propusnost i teško zadržavanje vode i nutrijenata, dobro je u tlo umiješati kompost, i malo ilovastog tla.

Vlažna područja u tlu ne treba samo razrahliti, već i posušiti. Ovdje pomažu drenažni odvodi, gdje se u tlu iskopaju dugački, dublji jarci, koji se napune šljunkom. Na ovaj način višak vode može otići u duboko tlo. Ukoliko ni ova metoda ne pomogne, potrebno je ugraditi drenažne cijevi. Za to je obično ipak potrebno uzeti majstore.

 

Korak 2: Sabijanje i slijeganje tla

valjanje posijanog travnjaka

Nakon temeljitog rahljenja tla tlo se prvo mora slegnuti, prije nego posijete travu. To može potrajati nekoliko tjedana. Kako bi ubrzali ovaj proces, dobro je povaljati travnjak. Preduvjet za valjanje je da je tlo suho. Svakako je važno pustiti tlo da se slegne, kako bi se izbjegle kasnije neravnine i rupe u travnjaku.

☝️ SAVJET: Isprobajte koliko je tlo slegnuto
Kako bi procijenili je li se tlo dovoljno slegnulo, stanite na tlo s ravnim cipelama. Tlo se ne bi smjelo udubiti više od 1 cm.

Često se događa da tijekom slijeganja tla dođe do rasta korova. Taj korov nastaje zbog zaostalog sjemena u zemlji, i treba ga ukloniti.

VIŠE o valjanju travnjaka pročitajte u ovom članku: Valjanje travnjaka: Kako, kad i zašto ?

Korak 3: Priprema tla za sijanje trave

priprema novog travnjaka

Malo prije same sjetve travne smjese treba pripremiti tlo. Grabljama se pograblja sloj od 2-3 cm površine tla, te se ukloni korov, korijenje i grudice zemlje, ukoliko postoje. Grabljanjem bi trebali ukloniti sve zaostale neravnine. Pripazite da je tlo nekih 0,5-1 cm niže od ruba budućeg travnjaka. Na taj način će travnjak koji će izrasti biti u istoj razini kao i rub.

☝️ SAVJET: Grudice zemlje na površini
Ukoliko zemlja može proći kroz zubce grablji, može ostati na površini. To znači da bi najveća veličina grudica trebala biti oko 2 cm, kako bi sjeme trave kasnije moglo ostvariti dobar kontakt s tlom.

 

POVRATAK NA SADRŽAJ

SIJANJE TRAVE

Kad je tlo pripremljeno dolazimo do najvažnijeg koraka u pripremi novog travnjaka - samog sijanja trave.

☝️ SAVJET: Prije sjetve testirajte tlo u laboratoriju
Preporučivo je prije sjetve trave napraviti test tla u laboratoriju. Na taj način se može točno znati koji nutrijenti trebaju travnjaku, a kojih nedostaje. Popis laboratorija pogledajte ovdje.

navodnjavanje travnjaka

 

Ispravno vrijeme za sjetvu travnjaka

U jesen tlo nije samo spremilo toplinu ljeta, nego i padaline koje su česte u jesen pomažu držati tlo vlažnijim, što olakšava klijanje.

Uvjeti u proljeće su drugačiji: sjeme počinje klijati tek s temperaturama tla od 10 stupnjeva, koje se u pravilu dostižu u sredini travnja. Upravo u to vrijeme istovremeno može doći do perioda vrućina i suša. Samim time je teže držati tlo vlažnim. Osim toga, u proljeće je znatno jači rast korova. Samim time je teže postići ravnomjeran rast travnjaka.

Dakle, idealno vrijeme za sijanje travnjaka je u jesen, zbog odličnih uvjeta koji tad postoje. Ukoliko želite, možete sijati i u proljeće, ali pripazite da osigurate sve preduvjete za uspješno klijanje trave.

 

Ravnomjerna raspodjela sjemena je bitna

sijanje travnjaka rasipačem

Kako bi ravnomjerno rasporedili sjeme koristite rasipač umjesto sijanja rukom, ukoliko je moguće. Rasipač daje tlu ispravnu količinu sjemena, i spriječava preveliko i premalo doziranje. Inače može doći do problema:

Preveliko doziranje sjemena: Kod predoziranja sjemena travke guše jedna drugu, i može doći do slabog klijanja
Premalo doziranje sjemena: Nema dovoljno sjemena za izbijanje travki. Nastaju rupe i “ćelava” mjesta.

Kako bi izbjegli oba slučaja, obavezno se držite preporuka proizvođača o količini sjemena. Kod travnih smjesa manje kvalitete je potrebna količina sjemena po kvadratnom metru znatno veća nego kod kvalitetnih travnih smjesa. Osim toga, ukoliko koristite rasipač, dobro je ići samo u uzdužnom i poprečnom smjeru, a ne okolo. Tako ćete postići ravnomjerniju raspodjelu.

☝️ SAVJET: Ukoliko nemate rasipač na raspolaganju
U ovom slučaju možete pomiješati travnu smjesu sa zemljom za cvijeće, te tu mješavinu raspodijeliti po površini. Tako možete osigurati ravnomjernu raspodjelu travne smjese po travnjaku. Što se tiče količine mješavine, pazite da iskoristite toliko zemlje da napravite tanak sloj na površini tla.
Primjerice, ako proizvođač kaže da treba koristiti 20g/m2 travne smjese, pomiješajte toliko zemlje tako da ta količina sjemena pokrije jedan kvadratni metar.

 

Utiskivanje travne smjese u tlo i ostvarivanje kontakta sjemena s tlom

utiskivanje travne smjese

Kako sjeme trave plitko klija ne smije ga se preduboko utisnuti u tlo nakon sijanja, nego svega oko 1 cm. Na ovoj dubini ostvarit će najbolji kontakt s tlom, a sjeme će biti zaštićeno od isušivanja.

Grabljama lagano razrahlite površinski sloj, kako bi sjeme bolje ušlo u tlo.
Nakon bacanja sjemena povaljajte zemlju.

☝️ SAVJET: Pripazite da valjak za travu nije pretežak, kako ne bi zdrobio sjeme i spriječio klijanje. Valjak napunite vodom, ne pijeskom, do ⅔ kapaciteta valjka.

 

ČESTI PROBLEMI KOD SJETVE TRAVE

Loše klijanje sjemena
Kvalitetne travne smjese zadržavaju sposobnost klijanja dugo vremena, tako da kod lošeg klijanja problem najčešće nije u travnoj smjesi (ako koristite kvalitetnu). Ukoliko ste pratili sve korake za ispravnu sjetvu trave, najvjerojatnije je problem u nedovoljnom zalijevanju tla.

Za ravnomjeran rast trave je bitno kontinuirano vlažno tlo, pogotovo u prva dva tjedna nakon sjetve. Ukoliko ne zalijevate tlo dovoljnom količinom, vrlo je moguće da će doći do “čelavih” mjesta na travnjaku.

RJEŠENJE: Novoposijani travnjak zalijevajte svaki dan. Ukoliko je vrijeme suho i vruće, možete zalijevati i više puta dnevno, kraće vrijeme.

prazna mjesta na travnjaku

Prazna mjesta na travnjaku

Ukoliko na novom travnjaku imate prazna mjesta, gdje nije izrasla trava, uzrok je najvjerojatnije neravnomjerno sijanje trave. Svakako je preporučivo za sijanje koristiti rasipač umjesto sijanja rukom.

Drugi razlog za praznine može biti prejako utiskivanje sjemena u tlo. Valjak za travu ne smije biti pretežak. Napunite ga vodom, ne pijeskom, do ⅔ kapaciteta valjka.

Treći razlog može biti nedovoljno zalijevanje travnjaka, pogotovo u prvim tjednima nakon sjetve.

RJEŠENJE: Ukoliko su vam nastala prazna mjesta na travnjaku, nadosijte travnjak s istom mješavinom koju ste koristili kod sijanja travnjaka.

Korov na novom travnjaku

Kvalitetne travne smjese sadrže isključivo sjeme trave, i u njima se ne može “potkrasti” sjeme korova. Najčešći razlog za nastanak korova je postojeće tlo, tj. zaostalo sjeme korova u njemu. Bitno je dobro pripremiti tlo i očistiti sa zaostali korov prije sjetve.

RJEŠENJE: Većina korova su jednogodišnje biljke, ili ne podnose košnju. Tako da će s održavanjem travnjaka oni nestati sami od sebe. S druge strane, korov poput maslačka ili pirike treba pažljivo ukloniti, ili čak koristiti herbicid.

korov na novom travnjaku

 

POVRATAK NA SADRŽAJ

ZALIJEVANJE I KOŠNJA TRAVNJAKA NAKON SIJANJA

Kad posijete travu, i utisnete sjeme u tlo, treba držati tlo vlažnim u prvim tjednima nakon sjetve. Obzirom da obično ne padne dovoljno kiše u ovom razdoblju, bitno je pomoći travnjaku redovnim zalijevanjem. Prva košnja bi trebala biti nakon oko 4 tjedna, kad trava naraste na visinu od 7-8 cm. Preporučena je visina na koju se kosi od 6-6 cm.

 

Navodnjavanje (zalijevanje) travnjaka nakon sjetve trave

Vrijeme klijanja trave ovisi o sorti trave. Tako engleski ljulj (Lolium perenne) počinje klijati već za tjedan dana. Vlasulje (Festuca rubra, Festuca arundinacea) trebaju 2 tjedna, dok livadna vlasnjača (Poa pratensis) treba skoro 3 tjedna.

Klice na početku ne mogu pokriti cjelokupnu potrebu za vodom preko korijena. Prvih 3 do 4 tjedna nakon sjetve potrebno je intenzivno zalijevati travnjak (naročito prva dva tjedna). Gornji sloj tla, u kojem se nalaze klice, treba biti kontinuirano vlažan. Ukoliko je tlo isušeno proces germinacije će biti ugrožen, a klice se mogu oštetiti.

Navodnjavanje (zalijevanje) travnjaka nakon sjetve trave

Naročito kad uopće nema padalina tlo treba svakodnevno zalijevati, kako bi gornjih 3 cm zemlja bilo stalno vlažno. Već nakon 4-7 dana trebali bi vidjeti prve travke, ali obzirom da travne smjese sadrže više sorti tlo treba kontinuirano držati vlažnim.

☝️ SAVJET: KORISTITE PRSKALICE
Nemojte zalijevati novi travnjak s ručnom prskalicom, već onom koju stavljate na travnjak. Ručnom prskalicom neravnomjerno ćete zaliti travnjak, a ukoliko je mlaz prejak može doći i do ispiranja sjemena.

VIŠE o navodnjavanju travnjaka pročitajte u ovom članku: Navodnjavanje (zalijevanje) travnjaka - Apsolutno sve što trebate znati

Prva košnja mladog travnjaka

Nakon 4 tjedna trava se može prvi put pokositi. Trava bi trebali izrasti do  visine od 7-8 cm, i treba ju skratiti na 5-6 cm. Obzirom da su ovo približne vrijednosti, koje ovise o uvjetima, dobro se držati pravila jedne trećine. Ono kaže da travku treba skratiti za jednu trećinu njezine vrijednosti, ne više.

Prva košnja mladog travnjaka

Pri prvoj košnji pripazite na:

 • ✅ Noževi kosilice moraju biti vrlo oštri, kako bi se postigao čisti rez. Ukoliko su noževi tupi može doći do čupanja travki, i neurednog travnjaka u budućnosti
 • ✅ Prva košnja nikako ne smije biti preniska, i treba se držati pravila jedne trećine
 • ✅ Ostatke trave treba ukloniti s travnjaka. Najbolje je koristiti kosilicu sa sakupljanjem

VIŠE o pravilnoj košnji travnjaka pročitajte u ovom članku: Pravilna košnja trave - Kad, kako i koliko pokositi travnjak

POVRATAK NA SADRŽAJ

GNOJIDBA TRAVNJAKA NAKON SJETVE TRAVE

Dobro je provjeriti sastav tla još prije sjetve trave. Za to treba uzeti uzorak zemlje i poslati ga u laboratorij na analizu. Osim rezultata, dobit ćete i savjet što vašem tlu nedostaje, i što treba popraviti. Ukoliko vam je tlo primjerice kiselo, dobro je provesti vapnjenje travnjaka, kako bi se povisila pH vrijednost tla.

Važno je na početku opskrbiti tlo i mlade travke s nutrijentima koji su im potrebni, bilo da se radi od gnojidbi, vapnjenju ili umješavanju komposta.

GNOJIDBA TRAVNJAKA NAKON SJETVE TRAVE

 

Startno gnojivo

Najbolje je koristiti takozvana starter gnojiva za novoposijane travnjake. Ova gnojiva imaju sve što je potrebno mladom travnjaku, prije svega fosfor, ali i druge nutrijente.

Najbolje je gnojiti nakon prve košnje. Od ovog trenutka korijen preuzima glavnu ulogu kod opskrbljivanja travki. Treba izbjeći preranu gnojidbu, jer inače može doći do ispiranja nutrijenata. Kako bi postigli ravnomjernu raspodjelu gnojiva, dobro je koristiti rasipač gnojiva.

☝️ SAVJET: Pripazite na preporuke proizvođača o doziranju gnojiva. Na poleđini proizvoda uvijek će pisati koja je pravilna doza za travnjak, i toga se treba držati.

Startno gnojivo

VIŠE o gnojidbi travnjaka pročitajte u ovom članku: Gnojidba travnjaka - Koje gnojivo, kako gnojiti i kad - Sve što trebate znati

Poboljšavanje tla prije sjetve trave

Ukoliko želite dodatno poboljšati rast novog travnjaka dobro je pognojiti prije sijanje trave. Ova temeljna gnojidba se radi nakon pripreme tla, ali prije sijanja trave, najbolje u proljeće.

POVRATAK NA SADRŽAJ

PROČITAJTE  i Eurovrtov veliki vodič njege travnjaka: Kompletan vodič njege za travnjak - Sve što trebate znati

Poboljšavanje tla prije sjetve trave

Posjetite Eurovrt -  najveću trgovinu kosilica, motornih pila, vrtnih strojeva i ostale vrtne opreme !

Nalazimo se u Zagrebu, a sve proizvode možete kupiti i preko web trgovine. Točnu lokaciju pogledajte ovdje

Povezani proizvodi
Zašto eurovrt
Trgovina Najveća trgovina
vrtnih strojeva u RH
Servis Nudimo servis
za sve strojeve koje
prodajemo
Prodavači Stručni prodavači
s osobnim pristupom kupcu
Cijena Najširi izbor načina plaćanja
uz odlične cijene