Rezultati pretrage
  • Vaša košarica je prazna

Valjanje travnjaka: Kako, kad i zašto ?

Saznajte što su valjci za travu, za što ih se upotrebljava i na što paziti pri korištenju i skladištenju.

Valjanje travnjaka

Što su valjci za travu ?

Valjci za travu su prazni valjkasti spremnici sa dugom ručkom. Pune se s vodom ili pijeskom, kako bi dobili željenu težinu koja je potrebna za izglađivanje neravnina ili utiskivanje sjemena trave u tlo.

Čemu služe valjci za travu ?

valjci za travu

Valjci za travu imaju razne primjerne, od kojih su najvažnije:

  • Pomoć pri sijanju trave
  • Valjanje poslije polaganje travnih busena (travnog tepiha)
  • Izravnavanje tla

Valjanje trave: Najvažnije u par rečenica

Valjanjem se sjeme trave utiskuje u tlo i stvara se dobar spoj s tlom. Svježe postavljeni travnati tepih se isto tako treba povaljati, kako bi dobro rastao. Neravnine se korištenjem valjka lako mogu izgladiti. Za najbolje valjanje bi tlo trebalo biti nešto vlažnije. Ukoliko je tlo mekše lakše je vući valjak. Kod postavljanja travnatog tepiha ili pri zgušnjavanju travnatih površina valjak se može gurati ili vući.

Valjanje kod sijanja trave

Ovo je najuobičajenija primjena valjka za travu: Kod sijanja novog travnjaka teško ćete odraditi posao bez valjka za travu. Kad je zemlja rahla i mekana, nakon kultiviranja i rahljenja, pri hodanju po tlu će vam zemlja doći do gležnja. To je naravno neprihvatljivo za travnjak. Valjanjem tlo postaje kompaktnije, ali propusno, i možete posijati travnjak. Nakon sijanja travnjaka treba ponovo posijati travnjak tako da se sjeme utisne u tlo i dobije dobar spoj sa zemljom.

☝️ SAVJET: Kako bi zaštitili svježe posijano sjeme trave od ptica i kiše možete posipati tanki sloj zemlje za cvijeće po tlu.

VIŠE o sijanju novog travnjaka pročitajte u ovom članku: Sijanje (sjetva) novog travnjaka - Sve što trebate znati

VIŠE o nadosijavanju postojećeg travnjaka pročitajte u ovom članku: Kako nadosijati travnjak - Upute za popravljanje oštećenih mjesta na travnjaku

Valjanje kod polaganja travnatog tepiha

Valjanje kod polaganja travnatog tepiha

Kod polaganja travnatog tepiha su potrebni valjci za travnjak. Njima pritišćete trake travnatog tepiha u zemlju. To travnati tepih spaja sa tlom, kako bi trava mogla rasti. Osim toga, tlo postaje kompaktnije i može se hodati po njemu.

Uklanjanje neravnina

Valjci pomažu i kod neravnina u vrtu i travnjaku. Krtičnjaci i smrznuto tlo mogu uzrokovati neravnine i podizanje tla. Posebno čest problem su krtičnjaci koji kvare izgled travnjaka. Krtičnjake prvo treba razrahliti, a nakon toga možete prijeći valjkom preko travnjaka i izravnati površinu. Ipak, valjati tlo ne treba dok je tlo smrznuto, već kad vrijeme zatopli, a tlo više nije smrznuto.

Korištenje valjka za kvadratni uzorak travnjaka

Vjerojatno ste vidjeli “iscrtane” trake na nogometnim igralištima. Takve trake možete postići i u svom travnjaku za “wow” efekt.

Valjak polaže vlati trave, tako da se možete igrati s raznim uzorcima u travnjaku. Ovo se radi nakon košnje.

Pravilno korištenje valjka za travu

Valjak možete vući ili gurati. Polako vodite valjak po tlu traku po traci (nemojte više od jednom prelaziti valjkom u jednom smjeru). Nakon toga na isti način prijeđite preko travnjaka traku po traku poprijeko. Drugi način je ići u krug, praveći sve manje krugove.

Obično je lakše vući valjak nego ga gurati. Ako se radi o vrlo mekanom tlu bolje je pak gurati valjak, jer na taj način hodate po zbijenom tlu. Kad bi vukli valjak po mekanom tlu ostavili bi tragove gaženja u tlu koje valjak više ne bi mogao ravnomjerno izravnati. Dakle, gurajući valjak spriječavate neravnine u vašem budućem travnjaku.

Kao što smo već rekli, tlo za rad s valjkom bi trebalo biti nešto vlažnije, kako bi bilo lakše raditi.

Koji valjak za travu izabrati ?

Valjci dolaze u raznim varijantama, najčešće su napravljeni od metala. Šuplji su i pune se vodom ili pijeskom kako bi postigli veću težinu. Imaju dugačku ručku za guranje ili vučenje.
Obično dolaze u manjoj i većoj širini, manji valjci imaju 40-50 cm, dok veći imaju 90-100 cm.

Prednost većih valjaka je što ste brže gotovi s poslom, ali oni su naravno i teži. Veliki valjak napunjen vodom ima oko 70 kg, a pijeskom oko 120 kg. Za manje travnjake i bolju okretnost su pogodniji manji valjci.
Njihov promjer treba biti 25-30 cm. Valjci manjeg promjera imaju poteškoća sa mekom ili pjeskovitom zemljom.

Težinu treba pažljivo birati. Zemlju ne želimo previše zbiti, jer onda ne može rasti trava. S druge strane, kad želite postaviti temelje za puteljak trebat ćete veću težinu.
Praktičan dodatak je strugač zemlje na valjku, jer će se inače zemlja i ostaci trave sakupljati na bubnju.

Odlično rješenje su također šiljci za valjak, kojima valjak postaje izrazito efikasan prozračivač (aerifikator) travnjaka. Obzirom na njegovu veliku težinu rezultati prozračivanja koje ćete postići valjkom su usporedivi s profesionalnim prozračivačima, uz puno manju cijenu.

Koji valjak za travu izabrati

Njega valjka za travnjak

Valjci za travu ne trebaju previše održavanja, ali ipak se treba držati nekih pravila.

  • Skladištenje: Kad završite posao, a punili ste ga vodom, ispustite vodu van, inače može doći do unutarnjeg hrđanja u bubnju. Ukoliko ste ga punili pijeskom nema tog problema.
  • Čišćenje: Nakon korištenja očistite valjak od zaostale zemlje i trave, kako ne bi došlo do hrđe. Prije skladištenja posušite valjak.
  • Nauljite ležaj: Kako bi valjak dugo trajao i ne bi škripao, povremeno nauljite ležaj valjka (koristite WD-40)

PROČITAJTE  i Eurovrtov veliki vodič njege travnjaka: Kompletan vodič njege za travnjak - Sve što trebate znati

Kompletan vodič njege za travnjak

Posjetite Eurovrt -  najveću trgovinu kosilica, motornih pila, vrtnih strojeva i ostale vrtne opreme !

Nalazimo se u Zagrebu, a sve proizvode možete kupiti i preko web trgovine. Točnu lokaciju pogledajte ovdje

Zašto eurovrt
Trgovina Najveća trgovina
vrtnih strojeva u RH
Servis Nudimo servis
za sve strojeve koje
prodajemo
Prodavači Stručni prodavači
s osobnim pristupom kupcu
Cijena Najširi izbor načina plaćanja
uz odlične cijene