Vapnjenje travnjaka - Korištenje vapna kod travnjaka, kako sniziti kiselost travnjaka

Vapno se često koristi u poljoprivredi; sigurni smo da ste vidjeli bijele vapnjene voćke. I travnjak se može vapniti, kako bi se poboljšala pH struktura tla. Vapno poboljšava strukturu tla, kako biste postigli najbolje uvjete za rast. Pročitajte članak, i saznajte sve što trebate znati o vapnjenju travnjaka.

Vapnjenje travnjaka - Korištenje vapna kod travnjaka, kako sniziti kiselost travnjaka

Kako vapniti travnjak ?

Kako vapniti travnjak

Je li vapno apsolutno potrebno, korisno ili nepotrebno određuje tlo u vašem travnjaku. Kod kiselih tla, gdje je pH vrijednost manja od 5.5, je dostupnost nekih nutrijenata znatno ograničena. Osim toga nastaju uvjeti za rast mahovine. U tom slučaju trebate vapniti travnjak jedanput do dvaput godišnje. pH vrijednost tla se najpreciznije određuje analizom tla. Popis laboratorija pogledajte ovdje.

Postoji i kućna metoda, koja nije toliko precizna, ali vam može dati okviran podatak je li tlo kiselo ili alkalno (kisela tla imaju mali pH, alkalna imaju veliki pH). Nju smo opisali malo niže u tekstu. No, čak i kad tlo nije kiselo vapno može biti korisno: nutrijenti iz primijenjenih gnojiva za travnjak imaju bolji učinak i dulje su na raspolaganju travkama.

Vapno se primjenjuje na isti način kao i gnojivo, dakle pobaca se po travnjaku, najbolje sa rasipačem, ali možete i ručno (svakako koristite rukavice !). Pazite da što ravnomjernije bacite vapno. Okvirna količina je 30 g/m2, ali ona varira ovisno o kiselosti tla.

Kućna metoda za određivanje pH vrijednosti tla

Ova metoda nije ni izbliza toliko točna kao laboratorijska analiza tla, ali vam može biti orijentir.

Postupak je slijedeći:

  • Uzmite dvije posude, i u svaku stavite uzorak zemlje.
  • U prvu posudu usipajte octa, najbolje alkoholnog i pogledajte je li došlo do reakcije, pjenjenja. Ako je, tlo je alkalno, ima velik pH. Ako nije došlo do reakcije idete na idući korak
  • U drugu posudu stavite vodu i sodu bikarbonu u vodi. Ako dođe do pjenjenja tlo je kiselo
  • Ako se u oba slučaja ništa nije dogodilo tlo je pH neutralno

Kad se vapni travnjak ?

Kad se vapni travnjak

Najbolje je vapniti travnjak na početku proljeća, nakon što tlo više nije smrzlo. Još bolje je vapniti nakon prozračivanja, bilo bušenjem rupica u tlu (aerifikacija), ili struganjem odumrlog materijala (vertikulacija, skarifikacija). Nakon što je tlo razrahljeno vapno će bolje ući u tlo i ostvariti učinak. Ukoliko nakon vapnjenja ne padne kiša potrebno je dobro zaliti travnjak.

Nakon 4 tjedna možete ponovno vapniti travnjak, ukoliko je potrebno. Vapnjenje u jesen nije preporučljivo, jer povišena pH vrijednost prije zime može dovesti do bolesti trave.

Ovo je ukratko bilo sve o vapnjenju travnjaka. Ukoliko imate kiselo tlo (pH manji od 5,5) svakako razmislite o vapnjenju travnjaka kako bi se riješili mahovine i korova, i općenito poboljšali rast trave

PROČITAJTE  i Eurovrtov veliki vodič njege travnjaka: Kompletan vodič njege za travnjak - Sve što trebate znati

Vapnjenje travnjaka

Posjetite Eurovrt -  najveću trgovinu kosilica, motornih pila, vrtnih strojeva i ostale vrtne opreme !

Nalazimo se u Zagrebu, a sve proizvode možete kupiti i preko web trgovine. Točnu lokaciju pogledajte ovdje

Zašto eurovrt
Trgovina Najveća trgovina
vrtnih strojeva u RH
Servis Nudimo servis
za sve strojeve koje
prodajemo
Prodavači Stručni prodavači
s osobnim pristupom kupcu
Cijena Najširi izbor načina plaćanja
uz odlične cijene