Vrtni kalendar - Listopad

Travu kosimo do kraja listopada. Nepotpuna mjesta na travnjaku nadosijte kvalitetnim travnim smjesama Bottos i Green Garden, trava se sije  pred kišu. Kako su oborine učestale, kosimo nekoliko dana nakon kiše kako ne bismo gazili po vlažnoj travi. Pažnja kositi za suha vremena. Svu pokošenu travu je potrebno ukloniti sa travnjaka na bilo koji način grabljama, ručnim prozračivačem ili puhačem. Važno travnjak dobro pograbljati ili postrugati sa prozračivačem. Travnjak bi trebalo ako je moguće prihraniti sa gnojivima s većim udjelom kalija, NPK 7-20-30 25-35 grama/m2 će biti dovoljno, to će omogućiti lakše prezimljavanje trave. Treba također kroz cijeli listopad redovito uklanjati lišće, granje i sve biljne ostatke sa travnjaka sve bacati u komposter.

 

travnjak u jesen prekriven lišćem

Budući sa dolaskom listopada obično prestajemo sa košnjom, uputno je kosilicu očistiti i pripremiti je za servis u vlastitom aranžmanu ako to znate sami, što nije naša preporuka, ili je odvesti u ovlašteni servis i obaviti sve potrebno kako bi u proljeće opet bila spremna za košnju. U ukrasnom vrtu ako ga imate ili planirate napraviti jedan takav, nakon što padne lišće vrijeme je za sadnju  svih drvenastih vrsta. Sadnja ukrasnih lukovica se obavlja sada, iz zemlje se vade gladiole i dalje i spremaju na prezimljavanje negdje u kući ili vikendici gdje se ne može smrznuti voda u plastičnoj boci. Uklonite sav korov, trajnice koje su uvenule od posljedica jutarnjih mrazeva, sav ostali biljni materijal sve što pograbljate i pokupite sve bacite u komposter ukrasne gredice malo prorahlite vilama i uklonite korov. U voćnjaku se od polovice listopada odvija sadnja bobičastog voća i voćki. Berba  plodova kasnih sorti tek kad počnu same opadati sa stabla ne prije, pokušajte ih ubrati ako ide lagano može berba, ali  ako se teško ubiru plodovi stop sa berbom i čekajte još nekoliko dana. Smrznuto voće ne dirajte. Kasnije sorte krušaka ostavite do kraja mjeseca na stablu. Manje suhe ili od berbe oštećene grane odrežite škarama i pilama, veće grane motornim ili električnim pilama i sve iznesite iz voćnjaka i u drobilici usitnite i bacite u komposter ili jednostavno zapalite , ne ostavljajte u voćnjaku nikako na tim i takvim ostatcima prezimljuju štetnici i bolesti, a u proljeće će vam posao biti olakšan. 

obnavljanje travnjaka

U povrtnjaku se odvija jesenska obrada vadi se sve suho i baca u kompostere, gnoji se organskim gnojivima  kao što su organik plantela, biorex, orgevit, konjsko gnojivo, glisnjak ili sa gnojivima sa većim udjelom kalija PK 20-30, NPK 7-20-30 , sa moto kultivatorima se obrađuje gredice i pripremaju za jesensku sjetvu i sadnju, berba povrća koje je za skladištenje kao što je mrkva, rotkva, celer, cikla, kupusnjače ne berite prije kraja listopada ,brati se može dozrela: blitva, brokula, celer, cikla, endivija, kasni kupus, kasni kelj, kelj pupčar, kasna cvjetača, korabica kasna,  mrkva, patlidžan,  peršin, rotkvica, radič,  salata, špinat. Sjetva špinata na gredice, može još i matovilac u prvom tjednu. Sadnja: luk, kelj, blitva, salata zimska. Očistite od korova gredice mladog luka, kelja, zimske salate, špinata, matovilaca, gredice je dobro lagano rahliti vilama naziva pirun taj je alat mješavina lopate štihače i vila.

 

Vrtni kalendar - Listopad

Posjetite Eurovrt -  najveću trgovinu kosilica, motornih pila, vrtnih strojeva i ostale vrtne opreme !

Nalazimo se u Zagrebu, a sve proizvode možete kupiti i preko web trgovine. Točnu lokaciju pogledajte ovdje

Zašto eurovrt
Trgovina Najveća trgovina
vrtnih strojeva u RH
Servis Nudimo servis
za sve strojeve koje
prodajemo
Prodavači Stručni prodavači
s osobnim pristupom kupcu
Cijena Najširi izbor načina plaćanja
uz odlične cijene