Od 28.03. NOVO RADNO VRIJEME Eurovrta je PON - PET 08 do 19 sati, SUB 08 DO 15 sati.

Rezultati pretrage
  • Vaša košarica je prazna

Vrtni kalendar - Rujan

Polako prolazi ljeto i dolaze nam hladnoće, a ove godine nam hladno vrijeme i ne dolazi tako brzo i još uvijek je toplo. Ali polako je vrijeme da krenemo s novim poslovima u vrtu i kući. Pripremimo svoje biljke za nadolazeće hladnije vrijeme, kako ono u vrtu tako i biljke u kući ili na balkonu i terasama.

posuda za zimzelene biljke
U rujnu sunce nije tako jakog intenziteta, te možemo početi i sa novom sadnjom i presađivanjem zimzelenih grmova i stabalaca, i trajnica. Kako bi se dobro užilile i bile pripremljene za nadolazeće zimu. Iako se ovo može učiniti i u proljeće sada je bolje vrijeme! Zato što je zemlja još topla od ljetnih vrućina i bolje je za biljku nego da ju sadimo u proljeće kada je zemlja hladna i treba joj dugo da se ponovo ugrije, i biljci je teže rasti u takvim uvjetima.
Uz sadnju zimzelenih grmova i stabalaca u vrtu, također možete početi i saditi lukovičasto cvijeće za proljeće, ili ih posaditi u posude te unesti u podrum ili garažu, na toplije mjesto tako da nam osvježe svojom ljepotom tmurnu zimu. I sada ćete naći i najbolju ponudu lukovica u trgovinama, stoga nabavite si narcise, tulipane, šafrane, zumbule i slično cvijeće. Uz njih možete posaditi i ciklame ovaj mjesec! Ali za ciklamu je potrebna temperatura prilikom nicanja čak 20 *C, tako da imajte na umu na kojem mjestu ćete ju posaditi i da li će imati tražene uvjete. Nakon što nikne i krene biljka da raste, temperatura potrebna za uzgoj se snižava na 15*C do min. 12*C.

lukovice
Zalijevanje treba smanjivati, jer više nije tako vruće i veća je količina vlage u zraku. Tako da prije svakog zalijevanja treba provjeriti vlažnost komposta prije zalijevanja. Te pojedine biljne vrste i potpuno prestati zalijevati da krenu i počnu se pripremati za zimsko mirovanje.
Također i sa gnojenjem i prihranjivanjem cvijeća je polako kraj, i više nije potrebno. Još možemo dodati na početku mjeseca ukoliko je vrijeme i dalje lijepo, i s time završiti prihranjivanje cvijeća s gnojivom za ovu godinu. Također možemo po zadnji put dodati gnojiva (kalija i dušika) travnjaku.
Vrtno cvijeće koje nije otporno na hladnoću i jednogodišnje je potkraj mjeseca se može i ukloniti iz vrta i posaditi novo cvijeće koje će ga zamijeniti. Tako ukoliko želimo imati lijep vrt i za vrijeme hladnog zimskog perioda, najbolje je posaditi maćuhice! Možete ih posaditi kako u vrt tako i na balkone i u cvijetnjake.
Sobne biljke koje ćemo unijeti u kuću preko zime treba polako obustavljati prihranjivanje, te polako početi praviti mjesta u kući ili rasadniku za njih.

kompost
Ostatke od vrtnog i sobnog cvijeća koje smo počupali ili odrezali, najbolje je da stavimo na kompost. Kompostiraju se samo zdrave biljke i bez sjemenja.Da nam iz nastalog komposta ne bi nikle razne biljke i korov,prije kompostiranja odstranimo cvjetni dio gdje nastaje sjeme.

Kako začinsko bilje gubi aromu ako nema dovoljno topline i sunca,u rujnu treba pobrati začinsko bilje a ono višegodišnje premjestiti u kuću.
U rujnu božure razmnožavamo dijeljenjem korijena. Razgrnuti korijenje da se dođe do gomoljastog dijela božura. Nožem odrezati dio korijena sa nekoliko zdravih pupova i posaditi u lončanicu.
Oborine su obično učestalije tijekom rujna i trava brže raste. To znači češću košnju, na razini nižoj od one tijekom ljetnih mjeseci.

Vrtni kalendar - Rujan

Posjetite Eurovrt -  najveću trgovinu kosilica, motornih pila, vrtnih strojeva i ostale vrtne opreme !

Nalazimo se u Zagrebu, a sve proizvode možete kupiti i preko web trgovine. Točnu lokaciju pogledajte ovdje

Zašto eurovrt
Trgovina Najveća trgovina
vrtnih strojeva u RH
Servis Nudimo servis
za sve strojeve koje
prodajemo
Prodavači Stručni prodavači
s osobnim pristupom kupcu
Cijena Najširi izbor načina plaćanja
uz odlične cijene