Vrtni kalendar - Lipanj

Zalijevanje travnjaka

gardena raspršivač

Gotovo svu potrebnu količinu vode trava vuče iz tla. Međutim ukrasni travnjak treba puno više vode da bi se održao u dobrom stanju, a pogotovo u vrijeme velikih vrućina. Zalijevanje se provodi u ranim jutarnjim satima ili kasno poslijepodne.

Na nedostatak vlage u tlu najosjetljiviji je tek zasijani travnjak. Međutim i u kasnijim fazama razvoja travnjaku je potrebno u sušnom periodu osigurati navodnjavanje jer korijen trave nalazi se u površinskom sloju tla od 10-12 cm i ne može crpiti vlagu iz dubljih slojeva. Iz tih razloga na travnjacima provodimo dodatno navodnjavanje u obliku zalijevanja.
Postoje dva načina:
Pokretni sustav navodnjavanja - koristi se samo za izrazito ravne terene. U praksi se rijetko koristi.

Stacionirani sustav navodnjavanja - kod ovoga sustava dovodne cijevi i same prskalice su ukopane u tlo, a pri uključivanju navodnjavanja prskalice iskoče van. Sustav je tako izveden da pokriva svaki kvadrat površine. Današnja tehnologija omogućava nam upotrebu tajmera s kojima možemo regulirati vrijeme uključivanja kao i količinu vode. Najbolje je raspršivače namjestiti tako da ispuštaju samo vodenu maglicu, a travnjak je najbolje zalijevati u ranim jutarnjim ili kasnim poslije podnevnim satima kada je zagrijanost (od sunca) najmanja. Sustave za navodnjavanje kod kojih postoji više mogućnosti navodnjavanja pogodnih za male površine moguće je naći u svakom bolje opskrbljenom vrtnom centru.

Prihrana travnjaka

Prihranjivanje travnjak

Jedna je od važnijih mjera održavanja travnjaka svakako je i redovita prihrana travnjaka jer čestom košnjom travnjaka smanjuje se fotosinteza biljaka kojom se biljke inače opskrbljuju potrebnim hranjivima. Taj nedostatak ishrane travnjaka nadoknađujemo prihranom organskim ili mineralnim gnojivima.


Preporuka je da se prihrana obavlja mineralnim gnojivima i to 2-3 puta godišnje, sa 10-20 g/m2. Tako se npr. prije početka vegetacije, zavisno o stanju usjeva i tla dodaje dušično gnojivo da bi se potakao razvoj zelene mase. Dušik se dodaje da stimulira rast u kritičnom razdoblju, npr. ako je u jesen travnjak sijan u teškim uvjetima (zbijeno tlo, loša kvaliteta tla i sjetve). Prije kraja vegetacije (prije zime) travu treba pripremiti pa se dodaje kalijevo gnojivo čijom primjenom se postiže otpornost trave na hladnoću i mraz. Prije same zime ne dodajemo dušično gnojivo da ne bi potakli pretjerani rast zelene mase.

Prva prihrana se preporučuje od sredine veljače do početka ožujka, a druga od početka druge dekade ožujka pa do defolijacije travnjaka. Na godinu ukupno utrošite 45-90 g/m2 gnojiva. Prihranu vršite za oblačnog vremena, ujutro ili navečer, prije kiše ili zalijevanja, utrošivši 5-10 l/m2 vode. Nikako ne smijemo vršiti prihranu za vrijeme jakih vrućina i po vjetrovitom vremenu.

Košnja travnjaka

košnja travnjaka

Ovisno o tipu travnjaka ovisit će i intenzitet košnje. Kositi možemo vrlo rijetko (do 2 puta godišnje) ili vrlo često (1-2 puta tjedno) što ovisi o tipu travnjaka.Tako se travnjaci koji su na kosinama i polu prirodni travnjaci kose vrlo rijetko, 1-2 puta godišnje. Uporabni travnjaci kao javno zelenilo, travnate površine stambenog naselja i kućni vrt kose se 1-2 puta mjesečno, a ukrasni i sportski travnjaci kose se 1-2 puta tjedno

Nakon sjetve travnjaka prvu košnju obavit ćemo kada trava naraste na visinu od 6 – 8 cm. Kod prve košnje izuzetno je važno da alati za košnju budu vrlo oštri kako ne bi čupali mladu travu. Treba paziti da se trava ne reže prenisko jer će se teže obnoviti, a ljeti će stradati od suše. Trava najbrže raste u periodu do kraja lipnja te s nešto jačim intenzitetom u kolovozu te je to i najučestaliji period košnje. S rujnom opada intenzitet rasta trave.
Čime kositi?
Postoji cijeli niz alata za košnju, a od veličine travnjaka i vašeg interesa i znanja ovisit će i čime ćete kositi


U rukama znalca, obična kosa će vrlo kvalitetno odraditi košnju naročito kada je u pitanju mladi travnjak. Nekako su nam danas po svemu najpristupačniji trimeri (motorni ili na struju) ali oni nisu pogodni za mlade travnjake (čupaju travu) niti za velike travnjake. Motorne kosilice su idealnije riješenje, a obzirom na veliki broj modela možete pronaći neku koja vam odgovara i po cijeni i po kvaliteti.


Vrijeme prihranjivanja. Iako ste to već učinili prošli mjesec, svako malo prošećite vrtom i sa biljaka i drveća uklonite suhe i uvele listove. Ovu radnju morate stalno ponavljati jer uveli cvjetovi cvjetnicama, oduzimaju snagu. Biljke su sada u periodu intenzivnog rasta i zato im osigurajte dostatnu količinu hrane

Organska gnojiva

organska gnojiva

Najjednostavnije je biljke prihraniti tekućim gnojivom koje u biljku dospijeva preko listova i kroz korijen te mu je djelovanje znatno brže od nekih drugih vrsta gnojiva. Ovisno koju kulturu želite prihraniti, treba koristiti i odgovarajuće gnojivo, zato je najbolje da se raspitate u jednom od specijaliziranih centara ili rasadnika. Najpovoljnija varijanta za vas, biljke, tlo u koje unosite prihranu i okoliš je definitivno zreli stajski gnoj. Ako imate povjerenja u kontrolirano porijeklo ovakvog gnojiva, od vašeg dobavljača se raspitajte za najbolje vrijeme prihrane ovisno o kulturi.
Ako primjetite da vam je travnjak počeo lagano žutjeti, onda je sada pravi trenutak da ga prihranite, prije početka košenja. Bez obzira što ste pokosili prošli mjesec, za vjerovati je da je već dosegao visinu za narednu košnju. Bez obzira, prošećite po površini i uklonite ručno korove koji vire iz travnjaka.

Još malo oko travnjaka…

rotaciona kosilica Husqvarna

Neupućenima izgleda kao dio vrta koji je najjednostavniji za održavanje, ali činjenica je da oko njega stalno ima posla. Ako ste tek posijali travu, onda je sada vrijeme za prvu košnju. Točnije ako su vlati trave duljine od 8 – 10 cm onda je vrijeme za košnju. Za prvo košenje najprikladnije bi bilo pokositi ručno, s kosom ili električnom ili motornom rotacijskom kosilicom 

a nikako ne sa flaksericom zbog još uvijek slabog korijena trave. Travu smijete skratiti za trećinu.
Neki tvrde da se travnjak mora kositi svakih pet dana, ali u redu je i ako ga pokosite dva puta mjesečno.
Da bi travnjak bio što gušći i trava što brže rasla, potrebno ga je jednom mjesečno pognojiti i dobro zaliti.
Protiv korova u travnjaku možete se boriti čestom košnjom, ručnim pljevljenjem korova ili u krajnjem slučaju, korištenjem nekog selektivnog herbicida.
Ako se na travnjaku pojavila mahovina to može značiti i da je zemlja previše zbijena te je treba malo razrahliti, a to se najjednostavnije uradi sa grabljama (metalnim).


Ako ima mjesta za povrtnjak…

povrtnjak

Gradski vrtovi su uglavnom mali, ali i u tako malim vrtovima nema razloga da u jednom kutku ne uredite povrtnjak kako bi tijekom ljeta imali pri ruci svježe i zdravo povrće. Ukoliko nerado konzumirate plodove uzgojene u gradu, uvijek se možete opredijeliti za varijantu uzgoja na prozorskoj dasci i to samo onih vrsta koje se koriste u manjim količinamazačina. U prvom redu je to peršin koji možete posijati od proljeća do sredine ljeta. Jedino što vam treba je strpljenje jer treba dugo da proklije. Posijte i stavite na toplo i sunčano mjesto uz svakodnevno zalijevanje. Peršin nikada u zatvorenom prostoru neće biti onakav kakvog ga viđate vani, ali za upotrebu će poslužiti. Svako malo ga iznesite na otvoreno. Preporuka je da u takvim uvijetima svake godine uzgojite nove biljke iz sjemena i njima zamijenite stare. Sadnicu metvice uzmite u rasadniku ili iz vlastitog vrta. Ljeti lončić držite na podlošku punom vode, a zimi ostavite supstrat da se isuši. Zatim bosiljak i mažuran kao jednogodišnje, a od višegodišnjih kadulju i timjan. Vlasac obavezno držite u stalno vlažnom kompostu, a listove možete redovito brati i dodavati omletu, krumpiru, … ako ste ga uzgojili iz sjemena nemojte ga brati dok ne dosegne 5cm visine i nikako nemojte dopustiti da biljka procvjeta.

 

Zalijevanje biljaka

sistem za navodnjavanje

Voda predstavlja izvor života za biljke. Ovisno o vrsti tla treba voditi brigu o količini vode koja se daje biljkama
Pribor za navodnjavanje
Ako je tlo pjeskovito, onda je ono i propusno, što znači da ga treba češće zalijevati, a ako u tlu dominira ilovača, onda vodu treba pažljivije dozirati jer previše vode može uzrokovati truljenje biljaka.


Ovaj period godine je suh i vruće je te je ovo trenutno najvažnija radnja koju morate obavljati u vrtu kako bi se biljke mogle nesmetano razvijati i prikazati u najljepšem izdanju.
Cvijeće i biljke iz povrtnjaka najbolje je prskati (orošavati), a grmlje i drveće zalijevati. Najpogodnije vrijeme za zalijevanje biljaka su ili ranojutarnji sati ili vrijeme zalaska sunca.
Ako zalijevate biljke onda to činite “ručno” iz kante tako da možete pažljivo dozirati i količinu i snagu vode, a nikako iz crijeva spojenog na vodovodnu instalaciju. Ako orošavate biljke onda je daleko praktičnije koristiti crijevo s odgovarajućim nastavkom.
Da ne bi pretjerali sa zalijevanjem biljaka, najbolje je da provjerite tako da otkopate zemlju do dubine oko 10-ak cm i ako je tamo zemlja suha, znači da biljkama nedostaje vlage.

 


Obrezivanje živice

živa ograda


Sada je vrijeme i za orezivanje "živih" ograda, a možete se poigrati i probati formirati kakav zgodan oblik od tuje, šimšira ili slične zimzelene stablašice
specijalne pile i škare za živicu

Ako vam se to čini prekomplicirano, možete na jednostavniji način uz pomoć žice, oblikovati tj. usmjeravati rast bršljana.


Košnja trave (travnjaka)

 košnja trave 


Košnja postaje najintenzivniji dio radova u vrtu jer ako želite imati lijep i uredan travnjak, obavezno morate kositi svakih tjedan dana, kosilicama i trimerima najbolje kvalitete Uz rubove travnjaka koristite flaksericu ili ručne škare za travu.

Kako bi spriječili rast mahovine, nakon košnje koristite grablje s metalnim zupcima.
Pokošenu travu obavezno maknite sa travnjaka i stavite je ispod grmova. Na taj način spriječit ćete rast korova i prekomjerno isušivanje tla.
Vodite brigu o redovitom zaljevanju travnjaka (ako je vruće i suho, onda svakodnevno)
Pribor za navodnjavanje

Sadnja dvogodišnjih biljaka

dvogodišnje biljke


Poveznica između jednogodišnjeg cvijeća i trajnica upravo su dvogodišnje biljke ili polutrajnice. Da bi iduće godine uživali u lijepom cvijeću maćuhica, potočnica, karanfila ili zvončića, sada je pravo vrijeme za sadnju. Možete ih sijati od početka ranog ljeta pa sve do jeseni.
Većinu dvogodišnjih biljaka treba, nakon što se malo razviju, prepikirati na razmak od 10 – 15 cm, a ujesen posaditi na njihovo konačno mjesto rasta. Kako danas u mnogobrojnim specijaliziranim vrtnim centrima ili tržnicama postoje već gotove sadnice, to je možda i najpraktičnije rješenje.
Mnoge od dvogodišnjih biljaka neće izumrijeti krajem idućeg ljeta već će samozasijavanjem produljiti svoj životni vijek na dvije, tri pa možda i više godina.
Ako vam je potreban niski cvjetni pokrivač, onda možete zasijati tratinčice koje narastu do 15 cm visine. Sjeme pomiješajte s pijeskom, a rasađujte ih na jesen. Iako se sama dobro zasijava, preporučuje se razmnožavanje svake godine.
Od ostalih nižih polutrajnica tu su još i neizostavne maćuhice i potočnice koje mogu narasti do 20 cm visine, a njihovo šarenilo boja davat će živost svakom vrtu.
Ukoliko želite više biljke, onda posijte zvončiće, čiji cvjetovi koji vise u grozdovima izgledaju vrlo atraktivno. Mogu narasti do 90 cm visine, a morate ih posijati ili u klijalo ili na zaštićenu gredicu u vrtu te nakon pikiranja, na jesen presaditi na konačno mjesto i to u razmaku od 30-ak cm. Zvončići uspijevaju na bilo kojem vrtnom tlu uz napomenu da vole sunčana mjesta.
Ako vam je potrebna vrlo visoka biljka onda posijte divizmu ili vučji rep. Ova lijepa polutrajnica može narasti do 200 cm visine, a intenzivne je žute boje. Za razliku od ostalih, nju morate rasaditi nešto ranije tj. krajem kolovoza. Voli sunčana mjesta.

Povrtnjak

povrtnjak

U povrtnjaku se mora voditi briga da biljke nikako ne ostanu žedne, zelena salata, mahune i mrkva, rajčica,paprika i sve ostalo što se nalazi u vrtu.
Najbolje ih je rositi raspršivačem (cijele biljke) što će ujedno spriječiti i pojavu raznih biljnih ušiju i buha

Ako još niste posadili vrt ili je propao rani pokušaj i sve je nastradalo od ovogodišnjeg iznenadnog mraza, sada je i pravo vrijeme presađivanja rajčica iz kontejnera u vrt. Presadite samo očvrsnule stabljike i to na razmaku 50-ak cm jedna od druge.
Možete posijati i krastavce tako da na gredicu u jedan red na razmaku od 15-ak cm posijete 2-3 sjemenke. Nije još kasno da posijete grašak, koji će isklijati već za 8 dana.

Paraziti, uši i ostali nametnici

 nametnici u vrtu


Nametnici se na biljkama mogu pojaviti u vrlo kratkom roku i zato ih morate često pregledavati i zavirivati pod listove. Ako na stabljici i ispod listova uočite smeđe mrlje to je znak da su biljku napale štitaste uši. Njih ćete najjednostavnije maknuti ako biljku poprskate otopinom 10 cl denaturiranog alkohola i 1 l vode.
Ako zemlja postane previše suha, postoji mogućnost pojave vrtnih buha koje mogu izazvati velike štete, zato da bi to spriječili, uredno zalijevajte Pribor za zalijevanje
Ako se na biljkama pojave biljne uši, najjednostavnije ih se možete riješiti prirodnom otopinom od koprive. Nekoliko stabljika koprive prelijte vodom i nakon 24 sata tu otopinu razrijedite sa 10 dijelova vode i njome poprskajte napadnutu biljku.

 

Vrtni kalendar - Lipanj

Posjetite Eurovrt -  najveću trgovinu kosilica, motornih pila, vrtnih strojeva i ostale vrtne opreme !

Nalazimo se u Zagrebu, a sve proizvode možete kupiti i preko web trgovine. Točnu lokaciju pogledajte ovdje

Zašto eurovrt
Trgovina Najveća trgovina
vrtnih strojeva u RH
Servis Nudimo servis
za sve strojeve koje
prodajemo
Prodavači Stručni prodavači
s osobnim pristupom kupcu
Cijena Najširi izbor načina plaćanja
uz odlične cijene