Od 28.03. NOVO RADNO VRIJEME Eurovrta je PON - PET 08 do 19 sati, SUB 08 DO 15 sati.

Rezultati pretrage
  • Vaša košarica je prazna

Vrtni kalendar - Srpanj - Navodnjavanje, Košnja, Vrt

Zalijevanje vrta

zalijevanje travnjaka


Srpanj je jedan od mjeseci kada su padaline najrijeđe, a temperature najviše stoga morate dobro paziti da vam biljke uvijek imaju dovoljne količine vode. Za ovo doba godine postoji jedno pravilo koje kaže da je bolje jednom tjedno obilno zaliti biljke nego svakodnevno u manjim količinama. Zašto? Zato jer kod obilnog zalijevanja dolazi do stvaranja zaliha vode u dubljim dijelovima zemlje te se na taj način biljka prisiljava da pusti „dublje“ korijenje što biljku čini čvršćom i otpornijom od onih koje se svakodnevno površno zalijevaju i koje se naviknu uzimati vodu kroz lišće pa im korijen „zakržlja“ i ostane plitak.
Najidealnije vrijeme za zalijevanje biljaka je pred večer tj. kad iz vrta nestane direktno sunce. Tada biljke imaju i najviše vremena za uzimanje potrebne vode (cijelu noć) dok npr. kod jutarnjeg zalijevanja, najveći dio vode će tijekom dana ishlapiti.
Biljke ne smijete zalijevati jakim mlazom vode već je najbolje da koristite raspršivače.

Travnjak

travnjak u ljeto


Travnjak stalno zahtijeva brigu i održavanje. osim redovite košnje, ovo je i period kada treba obratiti pažnju na pojavu korova (maslačak, čičak, tratinčice, žabljak...) kojeg ćemo najjednostavnije odstraniti mehaničkim putem tako da se duboko odreže korijen ili kompletno iskopa. Za odstranjivanje korova postoji specijalni alat, a za nuždu može poslužiti i obični kuhinjski nož.
Ne zaboravite ni na gnojenje travnjaka umjetnim tekućim gnojivom kako bi se nadoknadili veliki gubici nastali učestalim košnjama, napomena- obavezno zaljevati nakon gnojenja da travnjak ne izgori. Prozračivanje je također važno ako želite imati lijep travnjak. Ono travnjaku omogućuje da „diše“, a najbolje se odradi specijalnim uređajima prozračivačima . Ako ne posjedujete takav alat onda možete upotrijebiti metalne grablje koje zabadate u zemlju na određenim razmacima. S njima odmah možete ukloniti i mahovinu ako se je kojim slučajem pojavila na travnjaku.

Povrtnjak

povrtnjak


Ovo je vrijeme kada morate posijati određene kulture ako želite na jesen uživati u njihovim plodovima. najčešće vrste su zelene salate, kristalka, endivija, kineski kupus. cikorija itd. Sve one se siju u gredicu, a nakon klijanja koje traje otprilike tjedan dana potrebno je biljke rasaditi i prorijediti na otprilike 30-ak cm. Ne zaboravite na redovito zalijevanje. Krajem srpnja možete posijati i špinat na razmaku od 20-ak cm. Nakon 20 – 30 dana špinat je sazrio i spreman je za branje.
Na mjestima gdje ste do sada imali posađenu salatu možete posaditi cvjetaču (karfiol). Možete ga i posijati, ali za vlastite potrebe, jednostavnije je kupiti gotove sadnice. Cvjetaču je potrebno često zalijevati i u toku rasta nekoliko puta gnojiti.

Uređivanje vrta

otac i sin uređuju vrt


Vrt je mjesto koje cijelu godinu zahtijeva rad. Kako je sada period kad u vrtu ipak ima nešto manje posla nego u proljeće i jesen, a i mnogi od nas idu na godišnji odmor, ovo je idealno vrijeme za „one druge“ radove, razne popravke ograda, staza, vrtnih kućica i drugih vrtnih elemenata.
Napravite laganu šetnju kroz vrt i stavite na papir sve primjedbe i uočene nedostatke, a odmah možete napraviti i izmjere (ponesite metar) kako bi kasnije točno znali sve potrebne dimenzije.

Srpanj povrtnjak

travnjak u srpnju

Povrće treba redovito zalijevati. Priprema se tlo za sjetvu i sadnju povrća posebno kupusnjača, u ovu grupu ide najveći broj povrtnih vrsta. Zajedničke su im osobine da im treba mnogo vlage u tlu i u zraku, da su otporne prema blažem mrazu i da najbolje uspijevaju na tlu pognojenom organskim gnojivima, povrće opčenito se zaštićuje prema stanju i napadima nametnika. Prekopava se tlo nakon obranih kultura. Okopava se, plijevi i prihranjuje povrće, što se redovito čini poslije zalijevanja ili kiše. Sije se redom cikla, grah-mahunar, mrkva,peršin, kupus, kelj, cvjetača, radič, salata, endivija, rotkva, poriluk, podzemna koraba, korabica u razdoblju od sredine lipnja do sredine srpnja. Sadi se kelj, kupus, kelj pupčar, korabica, radič, cvjetača, brokula, salata, poriluk. Povrtnjake i dalje prihranjujemo kako bi dobro plodonosili, od velike je važnosti količina oborina, ali je pritom vrlo važna i njihova distribucija (raspodjela) padanja i, dakako, ukupna količina, uz dobro navodnjavanje stari povrćari kažu jedna sušna godina hrani tri kišne.
Iskusni povrćari vrlo dobro znaju ocijeniti kakvoću oborina, a hobisti to nauče tijekom bavljenja svojim malim vrtom.
Našim biljkama u povrtnjaku, ukrasnom vrtu ili na većim površinama pod nekom kulturom najkorisnije su blage kišice koje lagano rominjaju, i to barem nekoliko sati.

Čak i agro-klimatolozi teško sa sigurnošću predviđaju vrijeme na dulji rok, vezano za promjene u danu ili tjednu, često se događaju vrlo brzo i nepredviđeno.
U svakom slučaju, za buduće uzgojne godine, kako bismo se što više osigurali, moramo razmišljati o sustavu navodnjavanja, posebice na većim površinama.

Berba je u tijeku za neke vrste povrća i uvelike je počela savjetujemo ubirati lijepe, zdrave i zrele plodove i uživajte u plodovima svoga rada.

 

Vrtni kalendar - Srpanj - Navodnjavanje, Košnja, Vrt

Posjetite Eurovrt -  najveću trgovinu kosilica, motornih pila, vrtnih strojeva i ostale vrtne opreme !

Nalazimo se u Zagrebu, a sve proizvode možete kupiti i preko web trgovine. Točnu lokaciju pogledajte ovdje

Zašto eurovrt
Trgovina Najveća trgovina
vrtnih strojeva u RH
Servis Nudimo servis
za sve strojeve koje
prodajemo
Prodavači Stručni prodavači
s osobnim pristupom kupcu
Cijena Najširi izbor načina plaćanja
uz odlične cijene