Zalijevanje i navodnjavanje travnjaka - Kada i koliko

  1. Zalijevajte do pravilne dubine : Vlaga treba dopirati od 15-20 cm. Ukoliko zalijevate manje od ove dubine imat ćete travnjak sa plitkim korijenom koji brzo isušuje.
  2. S druge strane, zalijevanje tako da voda dopire dublje od 20 cm jednostavno nema smisla jer korijen trave ne raste dublje od toga. Naravno, i račun za vodu vam je veći, a to nitko ne želi, zar ne ?
  3. Provjerite koliko duboko voda dopire kroz travnjak tako da zabijete oštar metalni štap (ili jos bolje dugačak odvijač) u zemlju. Štap lako prodire kroz mokru zemlju i staje kad dode do suhog tla. Ako je dubina izmjerena od 15-20 cm - pogodili ste pravu količinu !
  4. Spriječite otjecanje vode : Ako zalijevate većom brzinom od one kojom travnjak moze upiti vodu, što se dogada sa mnogim prskalicama voda otiće u kanalizaciju i nastaje nepotreban trošak. Umjesto da zalijevate bez prestanka zalijevajte u intervalima od 10-15 minuta, pa isključite vodu (ili pomaknite prskalicu) . Pustite travnjak da upije vodu i ponovno uključite prskalicu dok voda ne dođe do idealne dubine od 15-20 cm.
  5. Jedan način kako smanjiti otjecanje vode je prozračivati travnjak. Sloj mahovine i korijenja značajno usporava upijanje vode. Prozračivanje je dobro iz još nekoliko razloga - trava je zelenija, nema smeđenih mrlja niti mahovine !
  6. Zalijevajte ujutro : Rano jutro je najbolje vrijeme za zalijevanje. Mirno je i svježe, vlažnost velika i voda manje isparava. Jutarnje zalijevanje omogućava travnjaku da se osuši prije večeri, što može pridonijeti spriječavanju travnjaka od nametnika i bolesti.
    Znamo, sigurno se pitate pa tko će se probuditi tako rano za zalijevanje travnjaka ? Vjerujte nam - osjetit cete razliku u izgledu travnjaka, a mozda vam se obistini i poslovica ‘Tko rano rani dvije sreće grabi’
  7. Ljeti većina travnjaka treba između 3 i 5 centimetara vode tjedno: Najbolje je zalijevati dva do tri puta tjedno. Naravno, ako je vrlo sušno vrijeme, pogotovo na moru, možete i češće. Ali nemojte pretjerivati jer previše vode uzrokuje bolesti i čak može dovesti do isušivanja.
  8. Dok navodnjavate pazite na travnjak i po potrebi izmijenite postavke : Ako se travnjak ne posušuje izmedu intervala (koje treba raditi svakih 10-15 minuta navodnjavanja) produljite vrijeme izmedu navodnjavanja. Ako voda ne prodire dovoljno duboko pustite da se još zalijeva. I ako se sve čini u redu, sjednite i uživajte u zelenom travnjaku.

Zalijevanje novo sijanih travnjaka je drugi par rukava. Trebate zalijevati češće sve dok travnjak ne ‘sazrije’ i postane stabilan.

Save

Zalijevanje i navodnjavanje travnjaka - Kada i koliko

Posjetite Eurovrt -  najveću trgovinu kosilica, motornih pila, vrtnih strojeva i ostale vrtne opreme !

Nalazimo se u Zagrebu, a sve proizvode možete kupiti i preko web trgovine. Točnu lokaciju pogledajte ovdje

Zašto eurovrt
Trgovina Najveća trgovina
vrtnih strojeva u RH
Servis Nudimo servis
za sve strojeve koje
prodajemo
Prodavači Stručni prodavači
s osobnim pristupom kupcu
Cijena Najširi izbor načina plaćanja
uz odlične cijene